FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Enkelt test avslöjar hur ditt hjärta mår

16 dec, 2020 
kvinna går uppför trappor
Det finns ett snabbt och enkelt sätt att ta reda på hur ditt hjärta mår. Så här gör du testet – och så vet du om du behöver söka läkare.
Annons
Så här motiverar du dig inför nya åretBrand logo
Så här motiverar du dig inför nya året

Känner du dig andfådd, trött och ur form? Ibland kan det bero på att hjärtat inte arbetar som det ska. Men hur vet man egentligen att hjärtat är friskt? Ett sätt är att gå i trappor.

För att få en fingervisning om hjärthälsan har spanska forskare utvecklat ett enkelt och snabbt trapptest som förutsäger risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdom inom ett år.

Då har man en låg risk för hjärtkärlsjukdom

I studien ingick 165 personer som hade sökt hjälp för misstänkt hjärtkärlsjukdom. Bland annat hade de upplevt bröstsmärtor och andfåddhet vid fysisk aktivitet. De fick först gå på ett löpband, där man mätte deras energiförbrukning i MET. MET är en förkortning av Metabolic Energy Turnover och uttrycker hur mycket energi som förbrukas vid en viss aktivitet.

  • 1 MET är lika med den energiförbrukning kroppen har i vilande tillstånd.
  • Tuff och intensiv skidåkning har ett MET-värde på 16. Vid ett MET på 16 förbrukar kroppen alltså 16 gånger mer energi än vid vila.
  • Klarar man av att komma upp i 10 MET under träning anses man ha en mycket låg risk att dö i hjärtkärlsjukdom.

Forskarna lät sedan testpersonerna gå i trappor. De fick gå fyra trappor upp, vilket motsvarade 60 trappsteg. De skulle gå så fort de kunde men fick inte springa eller ta pauser. Samtidigt tog man tid. Man jämförde sedan tiden med MET-värdet personerna hade uppnått på löpbandet.

Annons

Så snabbt går de med friskast hjärtan

De som gick fyra trappor upp på mindre än 45 sekunder kom upp i mellan 9 och 10 MET. Det betyder att deras risk att dö i hjärtkärlsjukdom inom loppet av ett år var lägre än 1 procent.

De som behövde cirka 1,5 minuter för att komma upp för de fyra trapporna hade en MET på under 8. Det betyder att risken att dö i hjärtkärlsjukdom det kommande året var 2-4 procent. Risken att dö i hjärtkärlsjukdom de kommande tio åren beräknades till 30 procent.

58 procent av deltagarna i testet behövde mer än 1,5 minuter för att komma upp för trapporna. Hos dem såg forskarna tecken på att deras hjärtan inte fungerade optimalt.

– Trapptestet är ett enkelt sätt att kolla upp sin hjärthälsa. Om det tar mer än 1,5 minut att gå fyra trappor upp, är det en bra idé att kolla upp sin hjärthälsa hos läkare, säger testets utformare Jesús Peteiro, hjärtläkare vid universitetssjukhuset i Coruña i Spainien, i ett pressmeddelande.

Studien presenterades på ett möte med European Society of Cardiology.

Foto: TT

Läs mer:

Hög puls? Det här kan vara orsakerna – och då är det farligt

Träna kondition hemma: 11 övningar som höjer pulsen

Här är de bästa julnötterna – för hjärtat, hjärnan och huden

Annons