Ellinor dolde sin psoriasis i flera år: ”Fick ta emot folks elakheter”

Ellinor Bjurström med psorias-utslag och Ellinor idag

Barnen tog hennes mössa på bussen, ägaren i mataffären bad henne lämna butiken och på sommaren bar hon flera lager strumpbyxor för att dölja sina ben.

5 saker om Ellinor Bjurström som du kanske inte visste
0:52

Efter reklamen: 5 saker om Ellinor Bjurström som du kanske inte visste

(0:52)

Slå på ljud

Ellinor Bjurström, som medverkade i Nyhetsmorgon nyligen, var fyra år gammal när hon fick sina första utslag. Två år senare fick hon diagnos psoriasis, och som liten fick hon en tuff start i livet, berättar den idag 28-åriga Ellinor, för MåBra.

– Jag fick ta emot folks elakheter. Ibland på bussen tog de andra barnen av min mössa och kastade iväg den, för jag hade jättemycket utslag i hårbotten. Jag har alltid varit blond, så det syntes väldigt tydligt, för jag var alldeles röd. De tog av mig mössan och pekade på mig och sa: ”Gud vad äckligt, vågar man röra dig?”.

Men likaså kunde vuxna vara elaka. Ellinor berättar om kompisar som inte fick leka med henne för sina föräldrar, om hur hon blev utsjasad från en matbutik av ägaren ”som inte var bekväm” med att hon var där.

Läkemedel mot svår psoriasis ger bättre effekt i tidigt skede: ”Många lider i onödan”

Okunskapen hos andra gödde ett självhat, säger hon.

– När någon sa: ”Gud vad du är äcklig”, då gick jag hem och kollade mig i spegeln och insåg: ”Ja, men jag är fan äcklig”. De är ju inte elaka mot mig, utan de har ju rätt i det de säger, så det blev väldigt tufft för mig i barndomen och det har påverkat mig jättemycket i tonåren.

– Till slut så gömde jag hela min kropp. Jag hade fem, sex strumpyxor på mig och långärmat varje gång jag gick ut på sommaren.

Ellinor Bjurström

När Ellinor Bjurström var yngre gömde hon sig under lager av kläder och undvek att bada med kompisarna.
Foto: Privat.

Levde med självhat: ”Vågade inte vara intim”

Ellinors liv kretsade kring utslagen. Hon bytte skola, gömde sig under lager av kläder och slutade att idrotta och gå på gympan för att inte behöva visa sig i duschen.

– Jag ville ville följa med och bada med mina kompisar, jag hittade på en massa ursäkter. Och jag vågade inte vara intim med någon kille som jag tyckte om för jag var rädd att han skulle sticka.

Ellinor Bjurström om kroniska sjukdomen: Måste sluta amma

Med tiden växte sig självhatet allt starkare och Ellinor blev allt mer självdestruktiv.

– Jag fick ätstörningar när jag var yngre. Det var nog på grund av att jag inte tyckte själv att jag förtjänade att må bra. Det blev ju ganska allvarligt en stund, så det har varit jättejobbigt.

Hon gick på samtal hos barn-och ungdomspsykiatrin och träffade läkare som ordinerade kortisonkräm. Det var nästintill omöjligt att ”dutta på varenda utslag”, säger Ellinor.

– Sen tror jag inte att läkarna förstod allvaret i att det inte bara är en sjukdom där jag har utslag på kroppen och de kliar, utan det påverkar en otroligt mycket i vardagen psykiskt. Men det blev också svårt att öppna upp sig i den åldern för en psykolog, och man blir väldigt stängd som tonåring. Så det hjälpte inte jättemycket heller.

Ellinor Bjurström
.....

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Foto: Instagram/privat</span>

Ålder: 28.
Familj: Sambon Jimmy och barnen Aaron och Novali.
Bor: Svinninge, utanför Stockholm.
Gör: Influencer och Youtuber. Känd från Top Model Sverige och Unga mammor.

Vändningen med Top Model

Ellinor trodde länge att hon var ensam om sin sjukdom. Det var först när hon var 15 år och fick åka på en vårdresa, en solresa för att lindra utslagen, som hon träffade andra ungdomar med psoriasis.

– Jag hittade min lilla armé och vi hade varandras ryggar. De här människorna förstod verkligen mig. Min mamma har alltid funnits där för mig och stöttat mig, men jag har alltid sagt: ”Du förstår inte hur det känns”. För att hon själv inte har haft det, säger Ellinor och berättar att hon fortfarande hörs med sina vänner från vårdresan.

Ellinor Bjuström

Ellinor Bjurström drömde om att bli modell och sökte senare till TV3:s Top Model Sverige.
Foto: Privat.

Men den stora vändningen kom 2013. Ellinor trotsade utslagen och sökte till tv-programmet Top Model Sverige.

– Min dröm var att bli modell. Jag sökte massa agenturer i Stockholm och de ville träffa mig. Men så fort de såg mina utslag sa de: ”Nej, du måste bli av med det där innan du kan vara med”.

Psoriasis

Psoriasis är en vanlig kronisk sjukdom som drabbar mellan 2–3 procent av världens befolkning i alla åldrar och kön. Sjukdomen är ärftlig och den är inte smittsam.

Exakt vad som utlöser sjukdomen är inte klarlagt men man tror att psykisk stress, infektioner och vissa läkemedel kan bidra. Psoriasis beror på att kroppens immunsystem inte fungerar som det ska och går till attack mot den egna vävnaden.

Psoriasis karakteriseras av fjällande, rodnande och torra fläckar på hud och i hårbotten. Ofta kommer symtomen i skov och sjukdomen varierar mycket i intensitet och omfattning mellan individer.

Förutom huden kan psoriasis drabba lederna i form av psoriasisartrit. Men den kan också påverka psykologiskt, på självkänslan. Det är en systemisk sjukdom, vilket innebär att även andra organ än huden kan påverkas och därmed kan risken för följdsjukdomar som hjärt- kärlproblem, mag-tarmbesvär, diabetes typ 2 och ögonsjukdomar vara förhöjd.

Det finns inget botemedel för sjukdomen, men den kan i de allra flesta fall lindras med behandling. De vanligaste alternativen är salvor, ljusbehandling, tabletter eller injektioner.

Källa: Psoriasisförbundet.

I sin ansökan nämnde Ellinor aldrig sin psoriasis, och hon blev kallad på casting.

– Då berättade jag om min psoriasis. Jag kände nog bara att jag inte hade något annat val, att det får bär eller brista. Och sen ville de ha med mig i programmet...

Ögonblicket framför juryn kommer Ellinor aldrig att glömma.

– Det var så många kilon som lättade från mina axlar. Det var rättvisa för mig själv. För en gångs skull stod jag upp för mig själv och vem jag var, och att jag inte lät det hindra mig.

– Det var mäktigt inför mig själv, att jag vågade komma över min största rädsla. Det var verkligen min största rädsla i livet, att någon skulle få reda på att jag hade psoriasis.

Ellinor kom på andra plats i Top Model. När programmet sedan sändes linjärt plingade telefonen konstant av värmande och stöttande meddelanden.

– Då insåg jag: ”Nu kan jag inte backa”, säger hon och skrattar. ”It’s out there”.

Ellinor Bjurström

Ellinor Bjurström gick emot rädslan och visade upp sin psoriasis i tv.
Foto: Privat.

Är fri från utslagen idag – vill stötta andra

Ellinor har provat det mesta i behandlingsväg. Det som har fungerat bäst för henne hittills är biologiskt läkemedel. Sprutan hon tar en gång i veckan håller utslagen borta.

– Skulle jag få tillbaka utslagen idag skulle jag inte tycka att det var kul. Det är ingen rolig sjukdom att ha. Jag skulle kunna hantera det bra, men jag kommer nog aldrig säga att jag älskar min sjukdom för det gör jag verkligen inte. Men jag har lärt mig att acceptera att den är där, och att den har blivit en del av mig. Att gå runt och hata den hjälper inte.

Kändisar som lever med kroniska sjukdomar

Idag vill Ellinor vara den förebild hon själv saknade som ung.

– Jag önskar att det hade funnits någon som gör som jag gör nu och går ut: ”Hej jag har psoriasis. Jag är fett snygg ändå, jag är älskvärd”.

Till sist vill hon påminna unga med psoriasis att de inte är ensamma, och uppmanar också till att våga söka hjälp, trots att det känns jobbigt.

– Också att man får inte vara så hård mot sig själv. Man är oftast mycket hårdare mot sig själv än vad man är mot andra. Dina tankar om dig själv är inte alltid sanningen.

Utvald läsning