RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Ellinor Bjurströms psoriasis: Måste sluta amma för att medicineras

29 okt, 2021 
ellinor-bjurström-amma-eller-medicin-
Nu står modellen och tv-profilen Ellinor Bjurström inför ett tufft val. Sluta amma för att kunna medicineras för sin kroniska sjukdom, eller låta dottern få bröstet men själv lida vintern ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker om Ellinor Bjurström som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Ellinor Bjurström som du kanske inte visste

Influencern och modellen Ellinor Bjurström, känd från bland annat Unga mammor och svenska Top model, lider av psoriasis. Sjukdomen har hon haft sedan det att hon var ett barn och den kommer i skov. Ibland är problemen väldigt stora och ibland mindre påtagliga. När hon inte är gravid eller ammar medicineras hon för sjukdomen – något som gör att den nyblivna tvåbarnsmamman nu ställs inför ett dilemma.

Ellinor Bjurströms kroniska sjukdom

När hon var yngre led hon mycket av sjukdomen eftersom hon kände att det var skamligt, något hon varit öppen med vid flera tillfällen och framförallt på sina sociala medier. Numera är Ellinor Bjurström en förebild för andra med sjukdomen och genom att öppna upp om den hjälper hon också andra.

Annons

Får problem utan medicinering

I augusti i år välkomnade Ellinor Bjurström och Jimmy Olsson sitt andra barn till världen. Så treåriga sonen Aaron är nu storebror till lillasyster Novali. Men under de första månaderna efter dotterns födsel mötte Ellinor problem, vilket hon berättar öppet om nu.

”Jag vet att jag var i exakt samma situation när jag ammade Aaron. Men jag hade hoppats på att det skulle bli annorlunda denna gången”, börjar modellen tillika influencern sitt inlägg på sina sociala medier samtidigt som hon visar upp bilder på hennes blommande psoriasis.

Annons

Ellinor Bjurström: Jag älskar att amma

Ellinor Bjurström berättar även att hon inte kan medicineras under det att hon ammar dottern, varför hennes utslag nu riskerar att vaknar till liv med fullt ös. Redan nu har hon fått känningar på att utslagen kommer tillbaka.

”Som ni alla vet så har jag psoriasis och har gått på en spruta som funkar super för mig (utslagen försvinner helt och det är inte så stora biverkningar). Problemet är bara att jag inte får ta den när jag är gravid eller ammar. Jag älskar att amma, det funkar så bra för oss. Jag vill inte sluta amma. Samtidigt så känner jag att mina utslag kommer tillbaka nu och jag vill bara börja på sprutan igen. Jag kan inte hjälpa att jag känner mig egoistisk om jag väljer att sluta amma och börja med sprutan”.

Annons

Ellinor Bjurströms tuffa beslut

Hon fortsätter fundera över hur hon ska göra – amma eller medicineras – samtidigt som hon gör klart att inget av alternativen skulle kännas helt okej.

”Anledningen till det är att Novali inte är jätteförtjust i flaska. Men samtidigt så mår jag så otroligt dåligt av tanken att gå hela vintern utan medicin. Fan vad jag hade önskat att jag slapp ta ett sånt här beslut. Vissa dagar känner jag mig obrydd om min sjukdom och andra dagar HATAR jag fan den. Idag är en sån dag där jag inte alls känner mig särskilt stark. Ni som inte vet hur min psoriasis ser ut när den är som värst kan ju kolla denna bilden för att se vad jag har att vänta mig utan mediciner.”

Ellinor Bjurströms pojkvän Jimmie med sonen Aaron.
Ellinor Bjurström och sambon Jimmie Olsson på premiär 2018 med den då väldigt lilla Aaron.

Foto: TT/Instagram

Annons