Ehva: "Smärtan tvingade mig att ta bort livmodern"
Under flera års tid hade Ehva Löpp så svåra mensblödningar att hon knappt klarade av att sköta sitt jobb som stylist.
– Jag kommer ihåg när vi skulle fotografera sommarklänningar till ett reportage. Jag släpade på en stor resväska fylld med kläder, skor och smycken. De tunga lyften var värst för mig, då kändes det som en kran som öppnades. Mina blödningar fullkomligt forsade, berättar hon.
Hon fick låna toaletter överallt och hade alltid dubbla bindor. Med tiden eskalerade blödningarna ännu mer. Ehva tog det receptfria naturmedlet Cyklo-F och den receptbelagda medicinen Cyklokapron för att få stopp på blödningarna. Men medicinerna gav ingen märkbar effekt. Trots det avvaktade hon och hoppades att det skulle gå över. Åren gick.
– Plötsligt blev läget akut och jag fick åka in till sjukhuset mitt i natten för att jag blödde så kraftigt.
Läs också: Jag vägrade operera bort livmodern – och blev gravid vid 46!
Gynekologen upptäckte då ett myom – en muskelknuta på tre centimeter. Den enda lösningen var att göra en hysterektomi, operera bort livmodern, och Ehva fick en tid för operation.
– Äntligen skulle jag få ett slut på mina blödningar! De hade gjort att jag alltid var trött och infektionskänslig och jag hade dåliga järnvärden. Jag var överlycklig att jag skulle slippa det. Men jag hade velat vara mer förberedd på vad den här operationen innebar, säger Ehva.
Klimakteriet kom som en smäll
Ingen pratade med henne om de komplikationer man kan få av en hysterektomi. Bland annat kan kroppen reagera med en snabbare ingång i klimakteriet om man är i den åldern. Och det var precis det som hände Ehva.
– Tio dagar efter operationen hamnade jag med buller och bång i klimakteriet. Det var en mycket tuff upplevelse. Jag fick kraftiga svettningar och kände mig gammal och ledsen.
Läs också: Endometrios – 11 vanliga frågor och svar
Hon hamnade i en djup svacka:
– Blödningar byttes ut mot klimakterieproblem. Jag drabbades också av ett framfall och det kändes som jag förlorade min kvinnlighet, säger hon.
Framfall innebär att slidväggarna halkar neråt och buktar ut. De kan helt enkelt ramla ner i trosorna.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!– Det gör inte ont, men det kan ge stora fysiska problem när man ska gå på toaletten eller när man älskar.
Det är inte heller helt ovanligt att drabbas av inkontinens.
Läs också: Hormoner – är naturliga eller syntetiska bäst?
För att korrigera framfallet skulle Ehva behöva göra två nya operationer. Hon var rädd för att de skulle vara lika smärtsamma som hysterektomin.
– Jag hade kraftiga smärtor veckan efter den operationen. Det tog en månad innan jag var helt återställd, säger Ehva.
Ångar att hon väntade
Därför drog hon länge på beslutet innan hon vågade boka in framfallsoperationerna. Närmare bestämt ett par år. Med facit i hand ångrar hon djupt att hon väntade så länge:
– Mitt känsloliv hann ta stryk och jag gick upp i vikt. Jag vågade inte gå på dejt eftersom jag kände mig så fruktansvärt okvinnlig. Min annars så livsglada själ fick släpa runt på en sjuk kropp längre än nödvändigt.
Hennes råd är att inte låta rädslan ta över och vänta.
Läs också: Bli av med riklig mens – på åtta minuter
– Se till att korrigera kroppen med nya operationer om du drabbas av framfall och inkontinens. För mig var de operationerna inte alls lika jobbiga som hysterektomin.
Nu kan Ehva äntligen njuta av att vara som vanligt igen.
– Jag är glad att mensen är borta och att jag slipper mina jobbiga pms-svackor. Livet är härligt igen och jag har sexlusten kvar.
AV: Ehva Löpp FOTO: Theresia Köhlin
Det här är hysterektomi
● Varje år opereras livmodern bort på mer än 4 000 kvinnor.
● Nästan 90 procent av ingreppen utförs på grund av godartade, ofarliga sjukdomar för att öka livskvaliteten. En orsak till ingreppet är myom, det vill säga muskelknutor som är så stora att de ger besvär med tryckkänsla mot blåsa och tarm samt smärtor vid mens eller samlag. Andra orsaker är rikliga menstruationsblödningar som gör det svårt att hålla sitt blodvärde normalt, cellförändringar, kronisk smärta och framfall.
● Det finns tre olika sätt att genomföra hysterektomi. Genom buken, vaginalt eller med titthålskirurgi.
● De vanligaste komplikationerna är infektioner och blödningar. Inkontinens och framfall är andra biverkningar man kan drabbas av.
● I en studie på 16 000 kvinnor som har gjort hysterektomi drabbades 8,5 procent av inkontinens.
● Forskarna vet inte exakt varför hysterektomierna orsakar urinläckage, men troligtvis påverkas balansen i bäckenbotten och urinblåsans läge när livmodern tas bort.
● Det så kallade Gynop-registret visar att 88 procent av dem som genomgått hysterektomi blir förbättrade. Ungefär fyra procent drabbas av allvarliga komplikationer.
Guide: Allt du behöver veta om cystor på äggstockarna
Läs också: Guide: Allt du behöver veta om cystor på äggstockarna