Dumpstraren: En sladdrig morot är fantastisk att använda i mat
Varje år slängs flera ton ätbar mat i Sverige. Vi gör oss av med i snitt 33 kilo vardera, och för en tvåbarnsfamilj rör det sig om hela 130 kilo. Omräknat i pengar blir det mellan 5 000 och 6 000 kronor per familj, enligt Livsmedelsverkets beräkningar. Många skulle med andra ord kunna spara stora summor på att minska sitt matsvinn.
Enligt journalisten Andreas Jakobsson, som skrivit en bok om hur man undviker att slänga mat, är det inte heller mycket som behöver gå i sopen. Han och hans familj lever sedan snart 12 år tillbaka nästan uteslutande på det de hittar i soptunnor utanför matbutiker. Ungefär 95 procent av deras mat kommer därifrån.
Skillnad på bäst-före och sista förbrukningsdag
Han har flera tips till personer som vill minska sitt matsvinn. Till att börja med kan man strunta i bäst-före-datum.
– Det behöver man inte bry sig om överhuvudtaget. Ibland blir maten bättre efter några veckor och ibland smakar den lite sämre. Det är lite av en smaksak också, säger han.
Faktum är att många varor håller flera år efter angivet bäst-före-datum – och när det kommer till färskvaror kan man ofta lukta sig fram. Luktar de illa så lär de även smaka illa, men det är inte farligt att äta mat som passerat sitt bäst-före-datum om förpackningen fortfarande är obruten. Det är inte heller så att risken att bli matförgiftad ökar bara för att man äter “utgången” mat, betonar dumpstraren.
– Livsmedelsindustrin idag är jätteduktig på att inte ha med sjukdomsframkallade bakterier i produktionen. Och om det inte finns några sjukdomsframkallade bakterier när någonting förpackas så finns det ju inga när man packar upp förpackningen heller, för de uppstår ju inte ur tomma intet i en sluten förpackning, säger han.
Det är när man klantar sig i köket , genom att inte genomsteka till exempel kycklingen eller inte tvätta skärbrädan ordentligt efteråt, som man riskerar att bli sjuk.
Andreas bästa fynd i soptunnan
- 50 paket Kalix Löjrom
- 26 humrar
- En hel tunna parmesanost
- 100 påsar frysta jätteräkor
- 1 champagneflaska
Vissa produkter, däribland kyckling, har även en sista förbrukningsdag istället för ett bäst-före-datum – som man bör respektera. Har datumet passerat kan produkten nämligen vara farlig.
– Det är ingen idé att öppna en färsk kyckling en vecka efter datumet för då kommer det lukta och smaka illa, säger Andreas.
Samma sak gäller med fisk som passerat sista förbrukningsdag.
LÄS OCKSÅ: Proteinguide: Så får du bäst i dig allt du behöver
Men mögel då? Kan man bara skära bort den mögliga delen av till exempel äpplet och äta resten – eller kan det påverka ens hälsa negativt?
Enligt Livsmedelsverket är det ingen fara att äta vissa frukter som börjat mögla, däribland apelsiner och äpplen, så länge du tar bort den mögliga delen med två centimeters marginal. Samma sak gäller hårdost, potatis och söt sylt och mos.
Ibland hjälper det dock inte att skära bort den mögliga biten. I mjuka och vattniga frukter och grönsaker, såsom tomat, päron och vindruvor, kan mögelgifter spridas i hela frukten eller grönsaken – så de bör du inte äta, enligt Livsmedelsverket.
Njut av skrumpna grönsaker
Vad som händer med mögliga rotgrönsaker och kål går inte att säga säkert, då det inte finns några studier som undersökt detta. Men de blir i alla smakrikare med tiden, när vattnet börjar försvinna och smaken koncentreras. Så även om skrumpna grönsaker inte ser så roliga ut, kan de faktiskt lyfta en soppa eller gryta till nästa nivå. Så släng dem inte, råder Andreas.
– Om man lyfter på en morot och den bara hänger liksom, du vet, den är så här sladdrig. Det är ju fantastiskt, det är ju en jättebra grej att använda i maten. Det ska man ju se som en tillgång, att man har lagrat den tills den har blivit bra, säger han.
Vill du laga något gott med grönsakerna du hittar i kylskåpet, utan att komplementhandla, kan du låta sig inspireras av olika recept.
– Man kan använda recept för inspiration liksom, i stället för att följa dem slaviskt. Man kan ju inte ta Kalles kaviar istället för gräddfil liksom, men det finns ju mycket som är utbytbart, säger Andreas.
Ett annat tips är att ha några grundrecept på grytor och grönsakssoppor som kan kompletteras med det mesta.
– Då kan man ju ta de här trötta grönsakerna i kylen och så där. Använda dem, säger Andreas.
Det går också utmärkt att grilla grönsaker som kanske inte ser så roliga ut.
– Om man ska grilla så kan man ju också rensa kylskåpet och bara slänga på allt på grillen. Pensla på lite marinad och sånt. Det blir ju jättebra, tipsar dumpstraren.
Foto: TT/Shutterstock, Patrik Lundin