SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Du måste inte dricka rödvin för hjärtat – juice funkar lika bra!

30 jan, 2018 
Du behöver inte dricka rödvin för att skydda hjärtat – juice har samma effekt. Och det fungerar lika bra med rödbetsjuice som med druvjuice.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att rödvin i måttlig mängd kan vara bra för hjärtat är känt sedan tidigare. Men även alkoholfri druvjuice kan ha positiva effekter på blodtryck och hjärta.

– Tycker man det är gott kan man visst dricka ett glas vin då och då. Men man ska inte ha det som ursäkt för att skydda hjärtat, säger Ingrid Persson, universitetslektor i biomedicinsk vetenskap vid Karlstads universitet.

För det går nämligen precis lika bra att få den hjärtskyddande effekten av alkoholfri druvjuice. Det visar en studie som Ingrid Persson har gjort. Hon använde odlade mänskliga celler för att undersöka hur de påverkades av olika drycker. Cellerna fick bada i rött vin, vitt vin, rosévin och i druvjuice. Inte helt oväntat visade sig alkoholfri röd druvjuice ha samma positiva hälsoeffekter som vin.

Läs också: Vin – fördelarna och nackdelarna för din hälsa

Det är druvornas innehåll av så kallade flavonoider som ger skyddseffekten. Flavonoiderna fungerar som antioxidanter och ger frukter, bär och grönsaker deras färg:

Annons

– Det finns enormt många olika typer av flavonoider. I de gröna och vita druvorna finns katekiner. I de röda och blå finns de mörka pigmenten antocyaniner. Dessa färgpigment finns också i blåbär och svarta vinbär, säger Ingrid Persson.

Andra forskare har visat att antocyaniner också har positiva effekter på hjärta och kärl genom att motverka högt kolesterol, vidga blodkärlen och förhindra att plack i

kärlen byggs upp och bildar åderförkalkning.

Druvjuice bättre än druvor

Ingrid Persson tror dock att det är svårt att få i sig nyttigheterna genom att enbart äta druvor:

– Då får man nog äta bra många druvor! säger hon.

Att köpa en druvjuice är enklare.

Läs också: Forskare: Drick ett glas vin till maten – varje kväll

– Kolla att den helst inte innehåller socker, eller i alla fall så lite som möjligt. Läs innehållsförteckningen, säger Ingrid Persson.

Men det är inte bara druvjuice som skyddar hjärtat. Även rödbetsjuice kan sänka blodtrycket, skydda kärlen och öka orken. I England har forskare visat att blodtrycket sänks med 10 till 15 procent redan några timmar efter att man druckit rödbetsjuice. En studie gjord i USA har visat att rödbetsjuice kan ge ökad genomblödning till hjärnan, något som minskar risken för både demens och åderförkalkning.

Annons

Förklaringen till dessa starka och snabba hälsoeffekter är nitrat, ett ämne som det finns mycket av i rödbetor. Tidigare har nitrat ansetts som oviktigt, till och med hälsofarligt. Men i dag vet man att det alltså är precis tvärtom.

Inga biverkningar

Rödbetornas röda färgämne betacyanin är dessutom extremt rikt på polyfenoler, som fungerar som antioxidanter.

Gerhard Wikström, docent och överläkare i kardiologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har studerat effekterna av rödbetsjuice motsvarande fyra rödbetor dagligen på patienter med hjärtsvikt. Resultaten är inte utvärderade ännu, men hypotesen är att ett dagligt intag av rödbetsjuice ökar blodflödet, förbättrar konditionen och ökar patienternas livskvalitet.

Läs också: Tappa kilon och förebygg demens – med rödvin & mörk choklad!

Även den som är frisk kan mycket väl dricka lite rödbetsjuice i förebyggande syfte, tycker Gerhard Wikström:

– Det har inga biverkningar – om man inte dricker väldigt stora mängder, säger han.

AV: Susanna Hauffman FOTO: IBL/shutterstock

Annons