SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så njuter du mer av varje måltid – dr Chatterjees bästa tips

25 nov, 2021 
Dr Rangan Chatterjee
Många av oss äter för snabbt, fokuserar för lite på det vi stoppar i oss och glömmer bort att verkligen njuta av maten. Det vill dr Rangan Chatterjee ändra på. Här är hans bästa tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Dr. Chatterjee med 3 tips för att njuta mer av matenBrand logo
Dr. Chatterjee med 3 tips för att njuta mer av maten

Brukar du bli proppmätt en stund efter du har ätit, eller gör du kanske annat medan du äter och minns knappt om du stoppat i dig något. Ta det lugnare när du äter så kommer du både njuta mer av maten och sluta äta i tid.

Dr Chatterjees bästa tips för att njuta mer av det vi äter

Vi bad dr Rangan Chatterjee som bland annat skrivit böckerna Hälsobalansen, Stressbalansen och nu senast Viktbalansen att ge sina bästa tips på hur vi kan njuta mer av varenda måltid och matbit vi stoppar i oss. Så här svarar han.

1 Fokusera bara på det du äter

Försök fokusera på det du äter. Lägg undan datorn, stäng ner telefonen, sätt dig ner i lugn och ro och rikta uppmärksamheten till där och då.

2 Ställ om ditt fokus före maten

Fråga dig själv om du kan göra någonting före du ska äta, som gör att du kan skifta fokus från till exempel jobb till att nu är det dags att äta.

Annons

Istället för att jobba på fram tills precis före du ska äta – kan du ta en paus och kanske lägga en minut på att göra en andningsövning?

Till exempel kan du göra 3-4-5-övningen. Där andas du in i tre sekunder, håller andan i fyra sekunder och andas sedan ut i fem sekunder. Du tar djupa andetag och räknar lugnt för dig själv.

Det här hjälper dig att komma ner i varv genom att stänga av den del av nervsystemet som skapar stress och istället aktivera den del som gör att du slappnar av.

Det här kommer att göra att du riktar din uppmärksamhet till det du äter och att du uppskattar din mat mer. Du kommer också att känna när du är mätt mycket tidigare än om du är distraherad.

3 Ät inte mer än du behöver

Det är tipset är inspirerat av Japan, folket i Okinawa brukar säga ”Hara hachi bu” vilket betyder ät tills du är 80 procent mätt.

Om vi gör det så kan det hjälpa oss att sakta ner och rikta uppmärksamheten mot våra hungersignaler. Något som dr Chatterjee menar att många av oss, inklusive han själv, kämpar med.

Saktar vi ner tempot så kan vi verkligen njuta av det vi äter och så kommer vi att sluta äta när vi börjar bli mätta.

Foto: Press, Norstedts

Annons