SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Dietisten: Att hoppa över lunchen ökar risken för bukfetma

11 nov, 2022 
AvMarina Nilsson
En kvinna som äter lunch
Brukar du strunta i att äta lunch? Att hoppa över lunchen kan utsätta kroppen för en del risker. Det här händer när du tänker ”äsch jag åt sen frukost och är inte så hungrig”!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I en några år gammal svensk undersökning bland förvärvsarbetande så svarade hela 30 procent att de brukade hoppa över lunchen. Vanligaste orsaken var ”inte hungrig”, följt av ”hinner inte”.

Se också: Frukten och bären med mest protein

Frukten och bären med mest proteinBrand logo
Frukten och bären med mest protein

Men när äldre hoppar över ett av de två matigare målen är det oftast inte stress som ligger bakom.

– Ofta handlar det nog om att man inte har något att dela lunchen med. ”Äsch, jag behöver väl inte äta något när det bara är jag.” Man sätter sig själv på undantag när de sociala relationerna saknas och det tror jag är en vanlig orsak till att lunchen försvinner, säger dietisten Gisela Van der Ster, medförfattare till bland annat boken Ät allt!

Viktigast är att äta varierat

Ensamheten är alltså en faktor, och i Sverige finns det väldigt många singelhushåll. Mer än var tredje över 60 bor ensam, och tittar man bara på kvinnor så är det ännu vanligare än så. Med yrkeslivet försvinner även de sociala lunchrutinerna. Om det var naturligt att äta när alla andra gjorde det, så kan det nu kännas underligt att stå vid spisen alldeles själv.

– Vad man ska komma ihåg är att lunchen inte måste vara en lagad måltid. Det viktigaste är att kroppen får en variation. Detta kan man åstadkomma med till exempel en smörgåslunch med olika pålägg. Och även om du inte har så stor aptit, så försök att upprätthålla regelbundenheten ändå. Det finns inget som säger att man måste äta mycket till lunch, utan det kan vara ganska små portioner, säger dietisten.

Risker med att hoppa över lunchen

  • Ökad risk för bukfetma: Du kanske glömmer att äta lunch, men kroppen kommer inte att ”glömma” att den har fått för lite energi, vilket visar sig i att det blir extra intressant med ”tre chokladbitar för 15”. Forskning visar att de som hoppar över lunchen lättare drabbas av bukfetma.
  • Ökad risk för att må lite illa: Om man äter oregelbundet, så kommer kroppen snart ge upp att skicka hungersignaler, eftersom ändå ingen lyssnar. Resultatet blir ofta störd aptit. Man kan också må lite lätt illa på grund av näringsbrist, och särskilt i kombination med att man rör på sig för lite. Då blir blodtrycket lågt, vilket i sin tur kan ge lite dovt illamående.

Källa: Dietist Gisela Van der Ster

Foto: TT, privat

Annons