Det här är ångest i bilder

Ångest – en känsla av stark oro eller rädsla. Det är så tillståndet för det mesta beskrivs. För någon som aldrig haft det är det svårt att sätta sig in i hur det känns, och för den som upplevt det kan det vara svårt att förklara.

Fotografen Katie Joy Crawford har försökt berätta och beskriva ångest genom självporträtt och text. Hon har levt med svår ångest så länge hon kan minnas och har med sin utställning ”My Anxious Heart” ”valt att försöka fånga kampen mot, och närvaron av ångesten”.

Hon skriver på sin hemsida att hon hoppas att ”bilderna ska vara en källa till helande för andra precis som de har varit för mig”.

Här är delar av utställningen.

1. ”Jag var rädd för att sova. Jag kände panikkänslor i totalt mörker. Men egentligen, totalt mörker var inte skrämmande. Det var den lilla strimman ljus som skulle kasta en skugga – en skrämmande skugga.”

2. ”Mitt huvud fylls med helium. Fokus försvinner. Det är ett så litet val som ska göras. En så enkel fråga att svara på. Mitt sinne tillåter mig inte. Det är som att allt bara cirkulerar.”

3. ”De säger att jag ska andas. Jag känner hur mitt bröst åker upp och ner, upp och ner, upp och ner. Men varför känns det som att jag ska kvävas? Jag håller handen under näsan för att vara säker på att det finns syre. Jag kan fortfarande inte andas.”

4. ”Jag är fången i mitt eget huvud. Utredare av mina egna tankar. Ju mer jag tänker, desto värre blir det. Ju mindre jag tänker, desto värre blir det. Andas, bara andas. Det lättar snart.”

5. ”Det är konstigt – i maggropen. Det är som när du simmar och vill sätta ner dina fötter men det är djupare än du trodde. Du kan inte nå botten och ditt hjärta hoppar över ett slag.”

6. ”Jag är rädd för att leva och jag är rädd för att dö. Vilket sätt att existera.”

7. ”Depression är när du inte kan känna alls. Ångest är när du känner för mycket. Att ha båda är ett konstant krig i ditt huvud. Att ha båda betyder att aldrig vinna.”

Du ser fler bilder från utställningen på Katie Joy Crawfords hemsida.

Källa: katiejoycrawford.com

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

 

 

Utvald läsning