HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Det händer i din kropp när du dricker energidryck

08 jun, 2017 
Redan på namnet hör man att energidryck ska ge mer ork – men vad händer egentligen i kroppen när vi häver drycken? Här är fem viktiga fakta du borde vara medveten om när du knäpper upp nästa burk!
Annons

Många dricker energidrycker för att piggna till, orka med långa dagar eller mer på träningspasset. Det som gör energidryckerna så effektiva är deras höga innehåll av koffein och socker. Det finns dock studier som visar att en kopp kaffe med några teskedar socker i ger samma effekt – men är betydligt billigare.

Här är fem saker du borde veta händer i din kropp varje gång du drar i dig en burk energidryck.

Läs också: Så skadligt är energidryck för din hälsa

 

Mer energi

Socker är en snabb kolhydrat och tas också snabbt upp i blodbanan och förs via blodomloppet ut till muskler och hjärna där det används som energi.

Överskottet sparas i muskler och lever, så du har så att det räcker ett tag. Sparas sockret för länge omvandlas det dock till fett som lagras i din kropp.

 

Mindre trött

Koffeinet i energidrycken motverkar effekten av ett ämne som heter adenosin, som har en betydande roll i att göra oss trötta och styra vår dygnsrytm. På grund av det kan du lättare hålla dig vaken sent (eller tidigt) om du dricker energidryck.

Annons

Vad det gör med din naturliga dygnsrytm är en annan femma…

Läs också: Hur farligt är mitt missbruk av energidryck?

 

Snabbare hjärtrytm

Koffein ger dig högre puls, vilket gör att blodet snabbare pumpas runt med syre och energi till musklerna, och du kan känna att du orkar mer.

Ett stort intag av koffein kan dock vara farligt för personer med hjärtsjukdomar.

 

Musklerna reagerar mer

Det finns undersökningar som visar att det naturliga ämnet taurin som finns i många energidrycker har en förmåga att få musklerna att dra ihop sig snabbare och kraftfullare än vanligt.

Det finns också påståenden att ämnet glukuronolakton i energidrycken skulle göra musklerna mer uthålliga – men det är mer tveksamt.

Läs också: Aldrig mer trött – så gör du mirakeldrycken!

 

Du blir kissnödig

Koffeinet i energidryck är mycket vätskedrivande, och det ihop med vätskan i drycken kommer leda till att du behöver kissa oftare än vanligt.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Foto: IBL

 

3 saker du borde veta om energidrycker

Skippa energidryck!

Läs också: 3 saker du borde veta om energidrycker

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons