HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Den här blodgruppen har störst risk att drabbas av blodpropp

20 apr, 2021 
kvinna håller sig för hjärtat
Vissa blodgrupper tycks vara mer eller mindre drabbade av olika sjukdomar. Det gäller även risken att utveckla blodproppar, visar en ny studie.
Annons
Så funkar olika blodgrupperBrand logo
Så funkar olika blodgrupper

Hur hårt vi drabbas av virus, bakterier och sjukdom handlar inte bara om hur hälsosamt vi lever. Det finns också faktorer vi inte kan påverka som spelar en roll. En sådan faktor är vår blodgrupp.

Forskning har bland annat visat att personer med blodgrupp B oftare har ett bättre skydd mot vinterkräksjukan än personer med blodgrupp 0 och A. Mest lättsmittade av vinterkräksjukeviruset är personer med blodgrupp 0.

Men man har också sett att blodgruppen kan påverka risken för att få covid-19. Enligt studier från Kina verkar personer med blodgrupp A vara känsligare för coronaviruset.

Vissa blodgrupper har bättre skydd mot coronavirus

De blir oftare smittade och dör också oftare i sjukdomen. De med blodgrupp 0 tycks däremot klara sig bättre. Vid SARS-utbrottet i början av 2000-talet såg man samma mönster: blodgrupp 0 verkade vara mer skyddade, medan blodgrupp A löpte en högre risk att bli sjuka.

Samma koppling har man kunnat se mellan blodgruppen och risken för blodproppar. Enligt en studie från förra året har vissa blodgrupper en högre risk för att få blodproppar än andra.

Annons

Den här blodgruppen har störst risk för blodpropp

Studien, där närmare en halv miljon människor deltog, visade att den med blodgrupp B hade högre risk att drabbas av blodproppar. Risken var 45 procent högre än hos blodgrupp O.

Även blodgrupp A hade högre risk att drabbas, jämfört med blodgrupp O.

Förklaringen till att vissa blodgrupper har en högre risk för proppar är inte helt klarlagd. Forskare tror dock att det kan ha med ett protein, VWF, von Willebrand Factor, att göra. Den med blodgrupp O har mer VWF i blodet och det kan skydda mot att blodproppar bildas.

Så förebygger du blodpropp

Misstanken om kopplingen mellan blodgrupp och blodproppar betyder inte att den som har blodgrupp B eller A behöver gripas av panik – eller att den som har blodgrupp 0 kan andas ut. Däremot kan det vara bra att känna till att man har en riskökning för blodproppar, till exempel inför operationer eller om man är med i en olycka. Och oavsett blodgrupp går det att minska risken att drabbas av blodpropp, bland annat genom att motionera regelbundet och undvika fetma.

Foto: TT

Annons