De här symtomen hade flest svenskar i ny studie

Karin Tegmark-Wisell

Videon kunde inte hittas

Folkhälsomyndigheten har mellan den 27 mars och 3 april testat personer i Stockholmsregionen för att ta reda på hur många i området som är smittade av coronaviruset och sjuka i covid-19.

Här kan du läsa mer om hur stor spridningen av viruset var: Folkhälsomyndighetens studie visar: Så många har covid-19 i Stockholm.

Dolda symtom på corona

Nu har ytterligare resultat från studien presenterats, där över 700 personer medverkade – bland annat de symtom man såg hos de smittade personerna.

SVT uppger att alla de smittade hade någon typ av symtom kopplat till covid-19. Det handlar om lite mer dolda och okända symtom än de man pratar mest om, såsom feber och hosta.

Smak- och luktbortfall var det symptom som tydligast kunde förknippas med coronaviruset, berättar Karin Tegmark-Wisell, som är ansvarig för testerna på Folkhälsomyndigheten.

– Några symtom var intressanta och stack ut lite särskilt. Där ser vi luktbortfall och smakbortfall, samt diarré. De förekommer i ganska stor andel av de som testats positivt men inte hos de andra, säger hon på fredagens presskonferens.

Nu ska 4000 svenskar testas för corona

Hon bekräftar även detta för SVT:

—Vi ser att de som har ett sämre luktsinne och smaksinne är starkt förknippade med covid-19, jämfört med de som inte har covid-19.

Under fredagens presskonferens påminde även Karin Tegmark-Wisell om vikten att vara uppmärksam och stanna hemma vid milda symtom, och hänvisade då till studien.

– Vi ser allt tydligare att det är oerhört viktigt, säger hon.

Minskat lukt- och smaksinne samt diarré var inga uttalade symtom i början av coronautbrottet, men har visat sig vara vanligare än man tidigare trott. En tysk forskare var en av de första att rapportera kring dessa symtom, något MåBra skrivit om här: Forskare har hittat nya symtom vid covid-19.

Under vecka 17 görs en uppföljande studie då över 4000 svenskar ska testas, de första resultat därifrån väntas komma runt vecka 19, uppger Karin Tegmark-Wisell.

Foto: TT

LÄS MER:

13 oväntade symtom vid coronainfektion

Experten: Därför blir unga och friska svårt sjuka av coronaviruset

Experterna om coronaviruset: Det kommer minst en våg till

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Senaste nytt om coronaviruset: Vad säger experterna? När kan pandemin vara över? Vilka är de största riskgrupperna? Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här!

Redaktionens tips