SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

De 8 bästa träningsformerna – för dig som är introvert

13 maj, 2018 
AvMikaela Råberg
Bästa träningsformerna om du är introvert
Många introverta föredrar att träna mer individuellt än sina extroverta vänner, som gärna svettas och flåsar ihop med andra. Här är träningsformerna som passar den introverta bäst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Introverta människor trivs bra i sitt eget sällskap och har inget behov av att umgås i grupp med okända. Många träningsformer – och särskilt gruppträningar – fokuserar dock mycket på gemenskap, att träna i par och peppa varandra, vilket kan vara allt annat än lockande om du är introvert. För en extrovert kan det däremot passa som handen i handsken.

Läs också: De 9 träningsformerna som bränner allra mest

Men bara för att du är introvert behöver det inte betyda att du ska ge upp träningen och hälsan. Det finns mängder av träningsformer som går väl ihop med en introvert personlighetstyp.

Här är träningsformerna som passar dig som är introvert allra bäst.

1. Löpning

Träningsformer som passar dig som är introvert

Att snöra på sig löparskorna, sätta i hörlurarna och sedan försvinna in i sig själv och sina löparsteg är ett ultimat sätt för den introverta att rensa tankarna. Att det är en individsport och inte en gruppaktivitet är en bonus för den introverta.

Annons

2. Intervallträning

Träningsformer som passar dig som är introvert

Oavsett om det gäller sprints i löpspåret eller HIIT-pass så är intervallträning perfekt för den introverta. Kanske är introverta personer dragna till just intervaller för att det sätter fokus på de individuella och mätbara nivåerna, men det kan också bero på att det är en utmärkt träningsform om man föredrar att träna solo.

3. Pilates

Träningsformer som passar dig som är introvert

Inom pilates är det mycket fokus på det inre och här kan den introverta fokusera på sig själv, sin egen andning, rörelse och muskelspänning – utan att hänsyn till andra – även om man utövar pilates i klass.

Annons

Läs mer: Yoga eller pilates – vad passar dig bäst?

4. Rodd

Träningsformer om du är introvert

Oavsett om du sitter i en kajak på havet eller på roddmaskinen på ditt gym är rodd en omtyckt träningsform bland introverta. Den monotona – men ack så pulshöjande – rörelsen kan sätta vem som helst i ett lätt meditativt tillstånd, vilket passar den introverta.

5. Yoga

Träningsformer som passar dig som är introvert

Den tysta miljön som är en av förutsättningarna inom många former av yoga och passar bra för den introverta. Tystnaden tillåter den introverta att fördjupa sig i sina reflektiva tankar och funderingar.

Annons

Särskilt Bikramyoga, med sina 26 bestämda positioner, är en favorit bland många introverta. För när du väl har lärt dig positionerna kan du träna helt självständigt och utan instruktör.

6. Barre

Träningsformer som passar dig som är introvert

Gruppklasser är ofta de extrovertas tillhåll, men visst finns det vissa klasser som passar introverta bättre än andra. Barre är ett sådant exempel och är idealt eftersom du kan jobba efter dig själv och i din egen sfär – samtidigt som du får in det sociala från gruppmentalitet.

Annons

7. Styrketräning

Träningsformer som passar dig som är introvert

Vikterna gör att du måste hitta ditt inre fokus och rensar huvudet från allt som är onödigt. Det enda du behöver tänka på är att vara i nuet, tekniken och din dagsform – utan att involvera någon annan.

8. Simning

Träningsformer som passar dig som är introvert

Att simma ger dig frihet att träna helt på ditt eget sätt, i din egen takt och efter vad du vill få ut av träningen. Vissa dagar kanske det är in i kaklet som gäller, andra dagar kan det räcka gott att få röra kroppen lite. Men det spelar ingen roll – för du har ju bara dig själv att ta hänsyn till.

Att simma några längder i bassängen låter dig dessutom få en paus från den hektiska vardagen och bristen på ljud i vattnet gör att du kan stressa ner bättre.

Foto: IBL

Läs också:

Bästa träningsformen för dig – baserat på ditt stjärntecken

Fysiologen: Träningsformen för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt

Träningsformen som kan ge dig en yngre kropp

Annons