SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Därför ska du ska ringa din mamma i en stressad situation

28 maj, 2021 
kvinna som facetimear med sin mammaS
Har du haft en dålig dag? Kanske har du tjafsat med din partner, fått en utskällning av chefen eller så är det bara “en sådan dag”. Då kan det vara en bra idé att ringa din mamma. Studier visa nämligen att det finns klara hälsofördelar med det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Det är inte bara mysigt att prata med sin mamma i telefon, det finns också hälsofördelar med att göra det, enligt en studie gjord vid University of Wisconsin-Madison. Forskarna i studien har undersökt om vissa sätt är bättre att kommunicera med sin mamma på än andra. De har undersökt tre olika kommunikationsvägar: att ses, att prata i telefon och att chatta.

Experimentet

I studien deltog 68 tjejer mellan 7,5 och 12 år som hade femton minuter på sig att inför publik slutföra matte- och ordkluringar. Tjejerna blev slumpvis tilldelade ett av fyra alternativ: inte kontakta sin mamma, prata med sin mamma personligen, prata i telefon med sin mamma och chatta med sin mamma. Efteråt mätte man tjejernas nivåer av stresshormonet kortisol och hormonet oxytocin, ett hormon som är kopplat till känslor av tillit och empati.

Annons

Därför ska du ringa din mamma

Av experimentet kunde man se att tjejerna som fått prata med sin mamma, antingen personligen eller i telefon hade högre nivåer av oxytocin och lägre nivåer av stresshormonet kortisol. De var alltså både gladare och lugnare än de andra två grupperna.

Jämförde man dem som chattat med sin mamma och dem som inte haft något kontakt alls med sin mamma var de både mer stressade och mindre glada än de som pratat med sin mamma. Detta tyder på att det som gör oss gladare är vår mammas röst.

Så: Har du haft en dåligt dag och vill känna dig gladare, tryggare och lugnare – ring din mamma!

Källa: Psychology Today
Foto: TT

Annons