SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Därför ska du aldrig skölja kycklingen – eller andra livsmedel

22 jun, 2021 
Vänster: Champinjoner. Höger: Rå kyckling.
Är du en av dem som sköljer kycklingen för att du tycker att den känns slemmig? Då kan det vara läge att sluta med det, det kan nämligen medföra stora hälsonackdelar enligt experter. Här är varför du inte ska skölja kycklingen, eller andra livsmedel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Nyttig och billig mat, 5 oslagbara livsmedelBrand logo
Nyttig och billig mat, 5 oslagbara livsmedel

Kyckling, försköljda grönsaker och pasta, vilka livsmedel ska man inte skölja? Det är inte alltid lätt att hitta lätt i matlagningsdjungeln, men lugn bara lugn – MåBra ger dig koll på läget.

Se ocksåvarningen: därför bör du inte köpa svensk kyckling.

Kyckling

Kyckling är ett av de livsmedel som du absolut inte ska skölja, det är nämligen inte bara onödigt utan kan vara direkt skadligt för din hälsa. Det säkraste sättet att få bort bakterier från kyckling är att tillaga den, inte skölja av den. I en studie kan man se att sex procent av dem som sköljde sin kyckling hade bakterier i sin diskho efteråt och 26 procent hade överfört bakterier till sin sallad.

Ägg

När en höna lägger ägg så täcker en hinna skalet och hindrar bakterier från att komma in i skalets porer. Äggproducenterna tvättar äggen på ett speciellt sätt så att man håller skyddet intakt. Om du tvättar äggen själv hemma så sköljer du inte bort bakterierna utan du får in dem i ägget.

Annons

Färdigsköljd sallad

Många sköljer sin sallad trots att den är färdigsköljd, men detta är enligt experter onödigt eftersom dessa grönsaker ofta redan har sköljts tre gånger innan de kommer hem till dig.

Rött kött

Rött kött är, precis som kyckling, något du absolut inte ska skölja. För det första går det inte att skölja av alla bakterier från rött kött då en del sitter djupt inne i fibrerna. För det andra kommer ditt försök enbart göra att du sprider bakterierna i din diskho och till allt runtomkring. Lättaste sättet att döda bakterier i rött kött är att tillaga köttet så att det får en innertemperatur på 63 grader.

Svamp

Svampar är lite kluriga. Man bör alltid skölja frukt och grönsaker om de inte är försköljda, å andra sidan suger ju svampar åt sig vatten och mycket möjligt även bakterier. Istället för att skölja dina köpta svampar kan du testa att torka av dem med en fuktig trasa. Om du själv har plockat svamparna så låt dem ligga 30 minuter i ljummet saltvatten, skölj sedan av svamparna tills all smuts är borta.

Annons

Fisk

Med fisk gäller samma sak som med kyckling och rött kött – att skölja av den kan sprida bakterier och det bästa sättet att döda bakterier är att tillaga fisken. Undantag kan göras för skaldjur, de kan behöva sköljas av för att få bort sand och smuts.

Pasta

Det är onödigt att skölja av din pasta, både före och efter att du har kokat den. Vissa har som vana att skölja pastan efter kokningen men faktum är att detta bara tar bort en del av stärkelsen och gör det svårare för eventuell pastasås att blandas med pastan.

Bönor

Du behöver inte skölja varken bönor i burk eller torkade bönor, men det skadar inte heller. Genom att skölja torkade bönor kan du få bort eventuell smuts och genom att skölja bönor på burk kan du halvera mängden natrium, vilket kan vara en hälsofördel.

Källa: Web MD

Annons