SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Därför kan du få svamp i underlivet efter sex

10 sep, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Sex kan orsaka svamp i underlivet.
Det kliar och svider, blir rött och irriterat. En svampinfektion i underlivet kan orsakas av många olika saker, bland annat sex. Det beror på att bakteriefloran påverkas av din partners bakterier.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Svampinfektioner blir för många kvinnor ett riktigt gissel som kan förfölja en under flera år utan att man riktigt kan bli av med dem. Svampen som orsakar själva infektionen heter candida och är i sig inte farlig och finns naturligt i alla underliv. Slidans miljö är i normala fall ganska sur tack vare mjölksyrebakterier och fukt, vilket gör att svamp inte trivs så bra. Men om något stör den här balansen kan svampen växa till sig och orsaka en infektion.

Vad är det då som kan störa balansen? Jo, oftast handlar det om att bakteriefloran ändras på något sätt och skyddet mot svampen försämras. Det kan hända när man har ätit en kur med antibiotika, som ofta sätter bakteriefloran i kroppen ur spel. Det kan också vara att man tvättar underlivet överdrivet mycket eller med tvål som både torkar ut och sabbar bakteriebalansen.

Så kan sex ge dig svamp i underlivet

Även sex kan ställa till det och orsaka svampinfektioner. Det här kommer sig av att sex, oavsett om det är oralsex, petting eller penetrerande sex, kommer att tillföra nya bakterier från din partner. Om de här nya bakterierna inte kommer överens med de bakterier du har i slidan kan det ge upphov till en svampinfektion.

Annons

Innebär det här då att man kan vara ”allergisk” mot sin partner? Riktigt så illa ska det ju inte behöva vara, men förmodligen kommer dina bakterier bättre överens med vissa främmande bakteriekulturer än med andra.

Om du drabbas av återkommande svampinfektioner, se till att prata med din gynekolog som kan kolla att det verkligen är svamp du har och inte någon annan infektion. Dessutom kan gynekologer skriva ut recept på kapslar som du sväljer. Då behöver du inte smörja med receptfria salvor som kan vara uttorkande för slemhinnorna och göra dem sköra. Det i sin tur ökar nämligen risken att drabbas av svamp, så det är lätt att hamna i en ond cirkel. Högst två gånger i halvåret ska du använda receptfri medicin mot svamp.

5 sätt att undvika svamp i underlivet

  • Tvätta inte överdrivet och använd absolut inte tvål i snippan. Slidan i sig är självrengörande, så tvätta aldrig där inne.
  • Använd trosor av naturmaterial, till exempel bomull och byt om de har blivit blöta efter till exempel träning. Stringtrosor kan också irritera underlivet, framför allt om du redan har svamp.
  • Ha inte sex när du har svamp, och om du har en benägenhet att få svamp, använd ett ekologiskt glidmedel när du har penetrerande sex för att minska friktionen.
  • Hormoner kan påverka svampen i underlivet. Om du får svampinfektioner ofta och äter p-piller, prata med gynekolog och se om du kanske ska byta preparat.
  • Stressa ner. Du har lättare att få svampinfektion om du har nedsatt immunförsvar, till exempel om du stressar mycket eller håller på att bli sjuk.

Källa: Medical News Today, 1177

Foto: TT

Läs mer:

Tänk på detta när du väljer trosor – för en bättre underlivshälsa

Herpes i underlivet är vanligt – så vet du om du är smittad

Detta är bakteriell vaginos – och så vet du om du har det

Annons