Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

LISTA: Maten du ska äta mer av när du är förkyld

11 jan, 2013 
Te kan hjälpa vid en förkylning.
Vitlök, ingefära och honung är bra att ha hemma när du är förkyld. Här är några beprövade huskurer mot envis snuva och värk - fyll på med dina egna tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

Vitlök

Den smakrika löken innehåller antibakteriella ämnen och kan också motverka virusinfektioner. Låt skivade klyftor dra tillsammans med honung och timjan över natten. Ta sedan en tesked mot luftvägsbesvär och halsont.

Lök

Lök är antiseptiskt och passar utmärkt som aktiv ingrediens i omslag mot öron- och halsont. Lägg skivad lök i en varm raggsocka, placera mot det värkande området och fixera med en halsduk, mössa eller gasbinda. Låt verka 30 minuter till en timme.

Ingefära

Ingefära är inflammationshämmande och dess starka smak är uppiggande, särskilt vid en förkylning. Riv ingefära och blanda med färskpressad apelsinjuice för en effektiv vitamininjektion.

Honung

En lenande dryck mot halsont får du om du blandar honung med ditt favorit-te eller hett vatten. Honung är också slemlösande, antiinflammatoriskt och kan lindra envis hosta.

Hostmedicin? Nej, du kan likaväl äta honung eller choklad

Citron

Citron är antiseptiskt och verkar sammandragande. Svullnaden i svalg och näsa avtar med hjälp av fruktens saft och skal. Citron är dessutom laddad med C-vitamin, som boostar immunförsvaret. Pressa färsk saft och drick eller gurgla (söta med honung om det blir för surt).

Morot

Morötter är slemlösande och har en lätt bakteriedödande effekt. Rårivna morötter till maten, en värmande soppa eller en juice på morot, apelsin och ingefära är extra bra vid förkylning.

Dina favoriter

Passa på att tipsa om dina huskurer, skriv till oss och berätta!

Källor: Sund.nu, honungsformedlingen.se, husapoteket.org, nyfikenvital.se

AV: Jennie Sandberg BILD: Thinkstock

Annons