HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

5 vanliga misstag även hälsosamma personer ofta gör

11 mar, 2021 
vanliga hälsomisstag vi gör
Vi vet ofta egentligen vad vi ska göra för att må bra, ändå blir det inte riktigt av Här är fem hälsomissar som de flesta gör emellanåt – även de som har mest koll.
Annons
Därför bör du träna mer styrketräningBrand logo
Därför bör du träna mer styrketräning

Att leva hälsosamt hela tiden är inte helt lätt – inte ens för de med mest koll. Här är fem misstag som även de mest hälsosamma personerna ofta gör.

1 Sitter still för länge

Att röra på sig varje timme, eller helst varje halvtimme, är inte helt lätt att komma ihåg när man fastnar i jobb-bubblan, eller i soffan framför en spännande serie för den delen.

Men stillasittande är ett av de största hälsoproblemen idag, och kan leda till allvarliga sjukdomar.

kvinna sitter still för länge
Kommer du ihåg att ta pauser när du sitter länge, eller sitter du still i timmar?

Att ställa ett larm i mobilen en gång i halvtimme, som påminner om att röra sig kan vara en lösning. Eller att stå upp och jobba till exempel.

2 Sover för lite

Vi vet att det är bra för oss att sova och att vi behöver sova gott och ordentligt för att kropp och knopp ska återhämta sig ordentligt.

Annons

Ändå verkar det vara så svårt för så många att få till den där lagom långa sömnen med bra kvalitet.

Att hitta sin sovrutin kan ta lite tid men är värt att lägga tid på. Vad behöver just du för att somna och sova gott? Mörker, tystnad, komma ner i varv-ritual, kyla …?

3 Dricker för lite vatten

”Är jag hungrig eller är jag egentligen törstig?” Det är väldigt vanligt att blanda ihop de här två känslorna och inte helt ovanligt att dricka för lite emellanåt.

Om du får mörkt urin, nästan aldrig går på toaletten, blir torr i munnen eller får torra ögon och torr hud kan det vara tecken på att du behöver dricka mer vatten.

Ett knep för att komma ihåg att dricka kan vara att göra i ordning en kanna som står framme så man ser hur mycket man druckit. Ett annat att dricka lite först, varje gång man känner sig hungrig.

kvinna scrollar i mobilen
Kommer du ihåg att bara kolla mobilen på dagtid, och låta den stanna utanför sovrummet?

4 Scrollar i mobilen vid läggdags

”Jag ska bara ställa larmet på mobilen ”, kanske du tänker och ser en notis eller trycker in dig på Instagram lite snabbt för att uppdatera dig?

Annons

Det är lätt att fastna i allt möjligt i mobilen och att tankarna snurrar igång rejält när det är dags att varva ner för att kunna somna.

Kanske skulle du investera i en vanlig väckarklocka istället och lämna mobilen utanför sovrummet?

5 Glömmer bort sin mentala hälsa

Kanske har man redan koll på vad som är bra att äta och fokuserar på att röra sig regelbundet. Men så glömmer man bort att jobba med sin mentala hälsa.

Stress och oro påverkar kroppen på olika sätt, bland annat genom att ge svagare immunförsvar.

Kom ihåg att dagligen stämma av med dig själv vad du behöver för att må bra generellt, inte bara vad kroppen behöver.

Källa: WebMd Foto: TT

Annons