HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Dags att ställa om klockan! Därför är vintertiden viktig för hälsan

29 okt, 2021 UPPDATERAD 20 okt, 2022
En klocka som visar tidig morgon och solljus som bryter igenom fönstret.
Nu ställer vi återigen tillbaka klockan en timme. Men tidsomställningen är omdebatterad. Om det bestäms att den ska slopas kan detta ske tidigast 2023. Framstående stress- och sömnforskare förespråkar att vintertiden i så fall är klokast att behålla för vår hälsas skull.
Annons
10 ovärderliga tips för morgontröttaBrand logo
10 ovärderliga tips för morgontrötta

På söndag den 30 oktober äntrar vi återigen vintertid (eller normaltid) efter att ha levt med sommartid. När klockan slår 03.00 natten mot söndag vrider vi tillbaka den till klockan 02.00.

Analoga eller digitala klockor kan du med fördel vrida tillbaka kvällen innan medan de flesta modernare mobiltelefoner och datorer sköter detta själva.

Tidsomställningen – en omdebatterad fråga

Tidsomställningen mellan sommar- och vintertid har i flera år varit en omdebatterad fråga. 2018 samlade EU-kommissionen in invånarnas synpunkter i frågan. De beslutade sedan att låta medlemsländerna själva välja om de ville slopa eller ha kvar tidsomställningen.

I år skulle eventuellt ha varit sista gången vi ställde om klockan. Men så blev det inte. Nu ser det ut som att ett sådant beslut kan vara satt i bruk som tidigast 2023, om ens då, rapporterar Aftonbladet.

Annons

Det finns en majoritet för att avskaffa tidsomställningen inom EU. Men kruxet är att man vill undvika ett ”lapptäcke” av olika tidszoner, vilket det kan bli beroende på hur de olika länderna ställer sig i frågan.

Varför har vi sommartid och vintertid?

Både sommartid och vintertid syftar till att man ska kunna utnyttja dagarna bättre. Under sommartiden får vi mer ljus på kvällen utan att det inverkar på morgonljuset.

Med vintertiden, som är den normaltid vi hade innan vi började med sommartid, får vi lite mer av det viktiga ljuset på morgonen.

Vintertiden kan vara viktigare för hälsan än sommartiden

Enligt sömn- och stressforskaren Arne Lowden vid Stockholms universitet är morgonljuset väldigt viktigt för oss och för vår hälsa. Det berättar han för forskning.se.

Han tycker att vintertiden är viktigare att behålla än sommartiden om det skulle bli så att vi slutar ställa om klockan. Men han ser allra helst att vi behåller tidsomställningen.

– Här är vetenskapen enig. Forskarna vill ur hälsosynpunkt värna om morgonljuset och har också lämnat in flera remissvar till EU om de negativa följderna av att ta bort tidsomställningen, säger han till sajten.

Anledningar till att vintertiden behövs enligt sömn- och stressforskaren

Enligt Arne Lowden finns det flera anledningar till att vintertiden är viktig. Här kommer några av dem:

  • Skulle vi ha permanent sommartid hade vi haft 70 dagar om året då solen aldrig går upp efter klockan nio på morgonen. Vid vintertid går den i stället aldrig upp efter klockan nio.
  • Vi har aldrig levt med enbart sommartid, vilket därför vore ett ”gigantiskt experiment med folkhälsan”.
  • Morgonljuset påverkar dygnsrytmen positivt. Vi kommer i gång lättare under dagen och ökar sannolikheten att sova bättre.
  • Då de flesta av oss dras mot kvällspigghet blir morgonljuset ännu viktigare. Med mer eftermiddagsljus blir vi ännu mer aktiva på eftermiddagen och kan därmed få ännu svårare att sova.
  • Utomhusljuset har en stor och positiv påverkan på oss. Inomhusljus påverkar inte alls.

Källa: Aftonbladet, Forskning.se

Foto: TT

Annons