SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Därför är vatten inte alltid det bästa sättet att återfukta

26 aug, 2019 
Kvinna som dricker vatten
Vätskebrist är en riktig prestationssänkare. Man blir trött, trögtänkt och på dåligt humör. Men hur tillgodoser man sitt vätskebehov på bästa sätt? Här är några tips – och att hinka i sig mängder med vatten står inte med på listan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi vet att vatten är den bästa drycken för att släcka törsten under dagen och rekommenderas att dricka minst 1,5 liter per dag. Men att bara hinka vatten är inte det mest optimala sätt att hålla vätskebalansen. Utan sällskap av mat eller andra näringsämnen tenderar nämligen vattnet att åka rakt igenom vårt matsmältningssystem, framför allt om du dricker stora mängder vatten på tom mage.

Se också4 myter och fakta om vatten du borde veta om.

Vatten återfuktade inte bäst

Och faktum är att undersökningar har visat att flera andra drycker är bättre för vätskebalansen än vad vatten är, bland dem mjölk, apelsinjuice – och te! Sportdryck däremot visade sig inte återfukta bättre än vatten.

Det är en flertal olika faktorer som påverkar hur väl vår kropp kan ta upp vätskan, bland annat näringsinnehållet och dryckens utdrivande egenskaper. Vatten tillsammans med aminosyror, fetter och mineraler ökar kroppens förmåga att behålla vätskan, vilket kan vara en god idé om du till exempel tränat hårt eller svettats mycket. Dricker du däremot stora mängder vatten mellan måltiderna kissar du förmodligen ut det mesta.

Annons

Så rensar du ut slaggprodukter mest effektivt

Det här med att vatten rensar kroppen på slaggprodukter då? Halvsanning, säger hälsoforskaren David Nieman i en intervju med Times. Visst rensar kroppen ut slaggprodukter genom urinen, och dricker du för lite fungerar det systemet sämre. Men precis som ovan kommer inte onödiga mängder vatten på tom mage att öka på utrensningsprocessen.

Dricker man för mycket vatten stör man istället kroppens saltbalans, vilket kan leda till hyponatremi, vilket kännetecknar sig genom illamående, trötthet och muskelsvaghet. Om kisset är mörkt ska vi dricka mer, men om det är för ljust är det faktiskt ett tecken på att du druckit för mycket vatten.

– Jag tror att fler riskerar att dricka sig sjuka än att dricka sig friska. Det är minst lika illa att dricka för mycket som att dricka för lite, säger Bengt Fagrell, professor i medicin på Karolinska institutet i Solna.

Annons

Knepen som återfuktar kroppen på bästa sätt

Nej, självklart bör man inte byta ut allt sitt vatten mot apelsinjuice. Vatten är fortfarande den absolut bästa drycken för kroppen och ska vara ditt förstahandsval. Men se till att fylla på med vatten regelbundet under dagen och gärna tillsammans med mat så är vattnet till större hjälp för kroppen. Ett annat bra sätt att få i sig vätska när det är varmt att äta mat som är rik på vätska, som frukt och grönsaker, soppor och smoothies.

Källa: Times

Bildkälla: TT

Läs mer:

11 tecken på att du dricker för lite vatten

Hur mycket vatten ska man dricka? Här är forskarens svar

Recept på egen vätskeersättning

Annons