SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför är mobilen sämsta tänkbara väckarklocka

01 feb, 2017 
Är du en av alla som använder mobilen som väckarklocka? Här är 7 anledningar att sluta på direkten!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många av oss använder gärna larmet i telefonen som väckarklocka. Här är några anledningar att sluta med det – genast!

 

Den stör din sömn

Det elektroniska ljuset från mobiler, läsplattor och laptops stör kroppens produktion av sömnhormonet melatonin och kan försämra din sömnkvalité. Följden av att surfa i sängen blir alltså att du känner dig trött nästa dag, trots att du har sovit tillräckligt många timmar. Experter brukar rekommendera en timme skärmfritt innan läggdags, både för sömnhormonernas skull och för att du inte ska stressa upp dig över eventuella jobbmejl och annat du kan få syn på i mobilen.

Läs mer: Så påverkas du av sängsurfandet

 

Dåligt sätt att börja dagen

När alarmet ringer och du tar upp mobilen för att stänga av det är risken stor att du direkt börjar med att kolla annat i telefonen ”när du ändå håller på”. Förutom att det håller dig från att liva upp och börja göra dig i ordning så är risken för stress större när du genast börjar kolla mejl, Facebook, Instagram etc, allt som hänt under natten. Vänta tills du är klar och har ätit frukost i lugn och ro, SEDAN kan du ta upp telefonen.

Annons

 

Den stör dig under natten

Ja, även om du sätter telefonen på ljudlös så är det lätt hänt att du vaknar upp på natten, kollar klockan (på telefonen) och OJDÅ! Då ser du att du har fått fyra notifikationer på Facebook och te nya mejl. De kan du lika gärna kolla nu när du är vaken, eller? Inte en bra idé, så ljuset från skärmen får din kropp att vakna till, samt att du får en massa nya saker att processera i hjärnan innan du kan somna om.

 

Den förstör sovrummets syfte

Sovrummet är till för sömn och vila och på sin höjd sex – inte slösurfande! Det kan du göra i soffan. Förstör inte den avslappnande känslan sovrummet ska ge dig genom att ta med telefonen till sängen. Det är också en anledning till att man inte ska ha en tv i sovrummet.

 

Den är sämre än en riktig

En gammal, hederlig väckarklocka var det få som kunde sova sig igenom. Då vaknade vi till ordentligt (möjligtvis med hjärtat i halsgropen) och var stressade över att få slut på det eländiga ljudet – istället för att stressa upp oss över vad vi kan ha missat under natten.

Annons

 

Den påverkar din hjärna

En undersökning som lyfts fram i forskningen kring mobiltelefoners hälsopåverkan kommer från Finland, där man upptäckt att det elektromagnetiska fältet från mobilerna påverkar hjärnans konsumtion av glukos – och att detta leder till effekter på hjärnan inom endast 33 minuter.

Glukos är det socker som, enkelt förklarat, är hjärnans bränsle. Strålningen från mobiltelefoner inverkar på nivåerna av glukos, vilket påverkar funktioner som koncentrationsförmåga, inlärningsförmåga och minnesförmågan.

Läs mer: Har du mobilen bredvid sängen när du sover? Sluta med det!

 

Du blir stressad och riskerar utbrändhet

”Det är svårt att isolera en orsak till att vi sover färre timmar per natt, att sömnproblemen ökar, liksom att allt fler upplever stressrelaterade problem, som ångest och koncentrationssvårigheter. Men det råder ingen tvekan om att våra mobilvanor, och vårt uppkopplade samhälle, har en stor del i det här”, säger Pontus Wasling som är hjärnforskare och läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Foto: Thinkstock

 

Mobilen gör dig mer stressad än du kan ana

Mobilen gör dig stressad

Läs också: Mobilen gör dig mer stressad än du kan ana

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons