SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Därför är du trött – även när du sover mycket

07 nov, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Är du fortfarande trött när väckarklockan ringer – trots att du sovit åtta timmar? Orsaken kan vara att din sömnkvalitet inte är så bra – eller att du vaknar vid "fel" tillfälle.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Bara för att vi sover länge, behöver inte det betyda att vi sover bra. Det finns nämligen andra saker som är minst lika viktigt för vår återhämtning som längden på sömnen.

– Sömnkvaliteten spelar också en viktig roll för hur mycket återhämtning du får med sömnen. Om du till exempel ligger i sängen i åtta timmar men inte når de djupa sömnfaserna kommer du inte att känna dig utvilad, säger Christian Benedict, docent vid institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet, till tidningen Metro.

Vilken sömnfas du vaknar i kan påverka tröttheten

Hur trött du känner dig på morgonen kan också ha att göra med vilken sömnfas du är i precis innan du vaknar. Har du varit i djupsömn spelar det ingen roll hur många timmar du sovit, du kommer ändå att känna dig trött.

Om man vaknar direkt ur djupsömn, känns det förmodligen som om man sovit väldigt dåligt fast man kanske i själva verket har haft en riktigt god natts sömn.

Annons

När forskare mäter olika sömnfaser använder de något som kallas polysomnografi. Men det går att bedöma sin sömnkvalitet också utan så avancerade metoder.

Genom att vara uppmärksam på sin egen trötthet under dagen kan man få ett hum om hur gott man egentligen sover på natten, enligt Metro.

– Om du efter några timmar fortfarande har känslan av att du är trött och i behov av sömn kan det vara ett tecken på att din sömnkvalitet inte var bra, och att det inte är kopplat till att du väcktes från en djup sömnfas, säger Christian Benedict till tidningen.

Men om du tvärtom känner dig väldigt trött vissa dagar och väldigt utvilad andra – trots att du sovit lika länge alla nätter – hänger det troligtvis ihop med vilken sömnfas du var i när du vaknade.

Det finns appar och andra hjälpmedel som påstår sig kunna väcka dig i ”rätt” sömnfas. Enligt Christian Benedict fungerar de ännu inte för alla, men utvecklingen går hela tiden går framåt.

Annons

Trötthet kan vara tecken på sjukdom

Men det finns varningssignaler kopplat till trötthet att ta på allvar. Om du följer alla rekommendationer för en god sömn, men ändå känner dig konstant trött, är det troligtvis inte så att du vaknar ur djupsömn varje morgon.

– Då kan man tänka sig att det kanske finns en bakomliggande sjukdom. Man får inte glömma att sömnrubbningar kan vara ett symptom på flera sjukdomar, säger Christian Benedict till tidningen.

Om du misstänker att din trötthet beror på en sjukdom, ska du uppsöka en läkare och få en ordentlig utredning. Sömnapné, som innebär att man har upprepade andningsuppehåll när man sover, kan vara en orsak till konstant trötthet.

Symptom på sömnapné är till exempel att man känner sig väldigt trött på morgonen och fortsätter vara trött under dagen. Man kan också känna en ”klumpkänsla” i munnen när man vaknar, eftersom andningsuppehållen ofta beror på att tungan faller bakåt i svalget och täpper till luftströmmen, enligt 1177 Vårdguiden.

LÄS MER:

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Gäsp! Beror din trötthet på sköldkörteln? 

Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

Oförklarligt trött? Här är de vanligaste orsakerna

 

Annons