Dags för bunkring igen - det här köper svenskarna hem just nu

corona bunkra i höst

Videon kunde inte hittas

En 600 ml handsprit för 350 kronor och ett tiopack munskydd för 299. Ja, vårens bunkring gjorde att priserna skenade – både i butik och på andrahandsmarknaden. I pandemins början var kunskapen om viruset litet och människor bunkrade för ett eventuellt sjukdomsförlopp man inte visste så mycket om. De traditionella influensaprodukterna, så som febernedsättande och förkylningsprodukter, blev därmed marknadens storsäljare.

Även de omtalade munskydden blev ett eftertraktat byte på apotekshyllorna och det statliga Apoteket sålde plötsligt lika många munskydd på en vecka som de normalt gjort på ett helt år. Dessutom efterfrågades allt mer handsprit och priserna pressades kraftigt uppåt för att möta kundernas efterfrågan. Men i samma veva som produktionen av både handsprit och munskydd kommit igång på allvar avtog hamstringen av produkterna och i början av sommaren rådde någon form av balans mellan tillgång och efterfrågan på apotekets hyllor.

Ökad efterfrågan på termometrar och avancerade andningsskydd.

Nu när den andra vågen av viruset drar in över Sverige verkar dock bunkrings-mönstret ändrats en aning. I stället för att köpa produkter som ska lindra sjukdomen är varor som istället skyddar mot den på allas inköpslistor.

– I början av förra veckan såg vi en ökning av avancerade andningsskydd. Termometrar, speciellt de mer avancerade som man använder i örat, är det brist på. Enklare termometrar av typen som du använder rumpan eller munnen finns dock på de flesta apotek, säger Magnus Frisk på Apotekets kommunikationsavdelning till Svenska Dagbladet.

– Det som däremot efterfrågas och där tillgången är mer begränsad är vinylhandskar och ytdesinfektion, säger Magnus Frisk.

En annan trend som blivit tydlig under hösten är näthandeln. Allt fler väljer att beställa hem läkemedel och andra apoteksprodukter på nätet och enligt Magnus Frisk har Apotekets e-handel ökat med 41 procent hittills i år.

Så bunkrar svenskarna i höst

Varor där inköpen ökar:

Andningsskydd

Termometer

Handsprit

Varor där inköpen minskar:

Förkylningsprodukter

(Källa: Magnus Frisk, Apoteket)

Källa: Svenska Dagbladet Foto: TT

Läs mer:

Så kan en enda hostning avslöja om du har covid-19

Mikael Sandströms kritik mot läkarkollegorna

En miljon svenskar kan ha köpt icke godkända skydd mot covid-19

Utvald läsning