4 otippade symtom på D-vitaminbrist

kvinna drabbas av brist på D-vitamin, får ont i ländrygg
5 symtom vid d-vitaminbrist
1:05

Efter reklamen: 5 symtom vid d-vitaminbrist

(1:05)

Slå på ljud

För att kroppen ska fungera som den är tänkt behöver vi få i oss vitaminer. Ett av de viktiga vitaminerna är vitamin D, som bland annat behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor.

D-vitamin behöver vi alltså för att få starka tänder och skelett. Men även för att immunförsvar och muskler ska fungera normalt. Dessutom behövs det för att hjärnans nervceller ska fungera optimalt.

D-vitamin är ett av de vitamin som vi riskerar att få i oss för lite av, speciellt under vinterhalvåret. Vi kan behöva ta tillskott av det, men man ska också vara försiktig att inte överdosera D-vitamin.

Kan man äta för mycket vitaminer? De ska du inte ta för mycket av

4 mer oväntade symtom på D-vitaminbrist

Ofta är symtomen man får av D-vitaminbrist diffusa. Det kan framför allt handla om trötthet och nedstämdhet. En del känner inte av några symtom alls.

Mer forskning behövs för att säga exakt hur vi påverkas av att få i oss för lite vitamin D men här är några symtom man kan känna av, utöver det mer vanliga trötthet och att känna sig låg.

Du är på dåligt humör eller aggressiv

Det finns en del forskning på samband mellan låga halter av D-vitamin och mentalt välbefinnande. Bland annat har man sett att D-vitaminbrist ger större risk att utveckla depression.

I flera studier har man även sett ett samband mellan lägre D-vitaminhalter och problem med sitt humör. Bland annat har man sett att brist på D-vitamin hos barn kan ge ökad risk för aggressivt beteende senare i livet.

Du känner dig hjärn-dimmig

D-vitamin är inblandat i vår hjärnfunktion, och får vi för lite av det så kan det kännas grötigt eller dimmigt i hjärnan. Du får svårt att fokusera och att minnas.

Man har också sett att låga nivåer av D-vitamin ökar risken för demens, särskilt hos personer över 65 år.

kvinna har D-vitaminbrist och svårt att fokusera

Vid D-vitaminbrist kan man både känna sig svag och ha svårt att fokusera.

Du känner dig svag

Redan vid lättare D-vitaminbrist kan man känna sig allmänt svag, det här förvärras om man har svårare brist.

Det kan vara värre i områden som ländrygg, bäcken och lårben.

Trött? Brist på de här 6 vitaminerna och mineralerna kan ligga bakom

Du har värk i skuldror och ländrygg

Man kan även få värk i ländrygg, bäcken och lårben, vilket kan vara svårt att koppla till D-vitaminbrist. Det kan vara lätt att tro att det är något annat värken beror på, eftersom det sitter på ställen vi ofta kan få ont på ändå.

Man kan också få värk i skuldra, överarm och höfter vid svårare D-vitaminbrist.

Källa: Health and Science, Viss.nu Foto: TT

Utvald läsning