SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Christina Stielli firar 60-årsdagen stort – och äger sitt åldrande

04 sep, 2023 
Christina Stielli
I höst fyller Christina Stielli 60 och åldersångesten har knackat på med besked. Det känns som att tiden håller på att rinna iväg – hon har ju så mycket hon vill hinna med i livet!
Men tack vare ett inspirerande förhållningssätt har hon lyckats tackla känslorna – och till slut bestämt sig för att möta dagen på ett riktigt uppseendeväckande sätt.
– Jag behöver verkligen den här stora grejen för att kunna äga det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Jag kände att, nej nu räcker det, jag vill inte bli äldre. Men sen insåg jag ju rätt så snabbt att det kommer inte jag kunna komma undan, säger Christina och skrattar till.

Efter att ha funderat på olika alternativ insåg hon att det bästa var att helt enkelt öppet brösta faktumet. Så istället för att försöka sopa dagen under mattan berättar hon för alla som vill höra att hon fyller 60 och ställer dessutom till med en stor fest för 100 gäster. Hon sparar inte på krutet – det blir inhyrt storband, fotograf och alla gäster får danslektioner innan festen.

– Jag vill gärna göra saker som är läskiga. Så jag tänkte; vad är det läskigaste jag kan göra? Det är att uppmärksamma det här, att prata om det. Och att dansa. Så då bestämde jag mig för att slå ihop det. Det är lika bra att gå all in, kände jag.

Hon jämför det med ett flygplan som ska starta:

– Det behöver vara väldigt bra fart på planet för att man ska komma upp i luften. Och jag behöver verkligen den här stora grejen för att kunna äga det.

Annons

Vill fira livet – inte födelsedagen

Och faktum är att planeringen inför festen blivit en terapi i sig själv. Plötsligt känner hon att det är mer ok att fylla år. Däremot är hon noga med att poängtera att hon inte vill fira just att hon fyller år.

– Jag kan väl inte fira att jag är ett år närmare döden! Det tycker jag är så konstigt. Däremot så vill jag fira att jag har klarat mig så här långt. Jag har klarat sorger och besvikelser och ekonomiska katastrofer. Jag har klarat tonåringar och barn överhuvudtaget, och utmaningar och nederlag och skit. Jag vill fira att jag lärt mig mycket om mig själv, tagit vara på de åren och landat i att jag äntligen är befriad ifrån att behöva bevisa någonting.

Det här är ålderismBrand logo
Det här är ålderism

Mattan rycktes undan när maken lämnade

Det är inte första gången Christina brottas med kriskänslan. När hon var 41 lämnade hennes man henne abrupt och efter några turbulenta år med fokus på att bygga upp livet och sig själv på nytt gjorde hon sina nya insikter till sitt levebröd. 10 år senare blomstrade både Christina och karriären. Erfarenheterna har gjort henne till något av en expert på personlig krishantering, självkänsla och livsglädje, vilket tydligt genomsyrar vårt samtal.

Christina Stielli
Christina Stielli har idag gett ut flera böcker och är en populär föreläsare.

Den första riktiga åldersfokuserade ångesten kom istället när hon fyllde 50, vilket hon tyckte var en jobbig tröskel att ta sig över.

Annons

– När jag fyllde 50 var jag inte där jag är idag. Det är lite synd men nyckeln till allt det här är ju att jag har lärt mig att reflektera över mig själv och min egen personliga utveckling. De här senaste tio åren har varit mer värda utifrån ett personligt perspektiv än vad de tidigare 50 åren var.

För stort fokus på åldrande i Sverige

Sedan dess har åldersångesten legat lite i träda fram tills den åter tagit fart de senaste åren. En av de anledningar till att åldrandet skrämmer tror Christina är att vi i Sverige dels lägger för stort fokus på ålder, och dels ser på åldrandet på ett annat vis än i många andra länder. Kanske hör det delvis ihop med nedmonteringen av äldrevården, spekulerar hon.

– Om jag går ut på restaurang i Stockholm så ser inte jag så jättemånga 80-åringar en lördagkväll. Men det ser jag i Italien. Där går man ut på ett annat sätt, även om man är äldre. Och man går åt sidan för dem, för man vet att de har mer erfarenhet.

Annons

70 är det nya 50

Samtidigt pratar man idag mycket om åldersförskjutningar, att 70 är det nya 50. Det är ju peppigt och någonting som gör att dagens medelålders generation kommer att ta sig an åldrandet på ett annat sätt?

– Exakt! Det har jag också funderat mycket på. Min generation har tagit plats, så när vi blir äldre så tror jag att vi känner att hallå, hallå, räkna inte ut oss! Vi lever också längre och vet mycket mer om hur man tränar och äter för att hålla sig frisk. De som är 30 idag kommer ju inte automatiskt checka ut när de är 80.

– Studier visar också tydligt på att vårt åldrande i mångt och mycket styrs av hur gammal man känner sig. Om jag känner mig som 80 så kommer jag att agera som 80 – utifrån alla fördomar eller tankar om en någon som är 80.

Hur gammal känner du dig som?

– Jag är ju fortfarande 38!

Ett av verktygen som hjälper henne att hålla sig ung i sinnet är förutom förhållningssättet också löpningen.

Annons

– Jag vet inte om det är hönan eller ägget, men det är definitivt en strategi för att jag ska känna mig livlig!

Christina Stiellis råd för att hantera kriser på bästa rätt

Du har byggt upp en hel karriär på livsstrategier. Om du skulle koka ner dina erfarenheter, kan du peka ut några strategier som verkligen har hjälpt dig att hantera det här?

  • Räkna aldrig med att du kan styra upp livet och tillvaron på det sättet som man skulle önska utan bygg på utifrån den individ du är.
  • Lär dig arbeta med ditt självförtroende och din självkänsla.
  • Lär dig att acceptera det som är omöjligt att acceptera och lär dig att hantera ilska, eftersom ilska alltid bottnar i rädsla.
  • Lägg inte ansvaret för din lycka på omgivningen. Det är du som måste lära dig hur du kan hantera sorger, förluster och bråk.

Ålderskris till trots tycker Christina att vi borde vända på sättet vi ser på vårt åldrande, både utseendemässigt och mentalt.

"Jag vill gärna se ut som att jag har erfarenhet av livet"

– För några veckor sedan var det en som sa "Men du ser inte ut som att du ska fylla 60, du ser yngre ut". Och då sa jag tack. Men sen kände jag, "varför sa jag tack?". Det är där jag bekräftar att det är bättre att vara ung än äldre. Så till nästa person som säger att jag ser yngre ut ska jag säga ”Det var en förolämpning.” Jag vill gärna se ut som att jag har erfarenhet av livet. Det enda som är bättre med att vara ung är ju att du kanske, kanske har flera år kvar. Men det är inte säkert. Den som är 30 har ju också många utmaningar framför sig, det får man inte glömma.

Annons

Vad har du på din bucket list för de närmaste tio åren?

– Jag vill fortsätta vara frisk. Jag vill upptäcka mer, jag vill framförallt upptäcka mer om mig själv. Nu håller jag på och lär mig dansa och det är spännande för att det handlar verkligen inte bara om att lära sig steg och takt utan det handlar om att lära sig tillit och att våga tycka om sig själv ännu mer. Det har varit en ögonöppnare för mig. Annars har jag ju gjort så mycket sen jag fyllde 50. Det enda jag saknar nu är att jag måste lära mig busvissla.

Christinas tips till andra kvinnor

Äg din ålder, äg dig! Vad tycker du om? Våga göra sånt som känns! Och är du inte lycklig – våga lämna. Du har inte tid att sitta och plåga dig själv och för att kunna göra det så behöver man träna sin självkänsla och se över sin självbild. Vi vet inte hur många dagar vi har kvar, så ofta handlar det om att bara göra.

Foto: Christian Pohl/Rodrigo Paras

Annons