Christina Stielli: 8 smarta tips för en stressfri vardag

Låt inte stressen gå för långt – du behöver återhämtning varje dag, menar Christina Stielli.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ofta uppkommer stress på grund av att vi når en obalans i tillvaron, säger Christina Stielli. Hon har själv varit utbränd efter att under lång tid ha pressat sig själv för hårt både på jobbet och hemma.

Christina Stielli blev utbränd efter att ha satt hård press på sig själv under lång tid. I dag föreläser hon bland annat om stresshantering. Bild: Kristian Pohl

I dag arbetar hon som föreläsare, författare och arbetsglädjeexpert. Hon turnerar landet runt och håller föreläsningar, samtidigt som hon ofta syns som expert i ”Nyhetsmorgon” i TV4 där hon pratar om bland annat stresshantering.

– Den vanligaste orsaken till att vi blir stressade är att våra resurser inte stämmer överens med de krav vi har på oss själva. Det kan handla om att jag måste lämna in en rapport på jobbet den första juni, men redan nu ser jag i kalendern att jag innan dess ska ha ett studentfirande och en konfirmation samtidigt som morfar fyller år. Då märker jag att resurserna inte räcker till och då blir jag stressad.

Läs också: Dyster & deppig? Så tränar du upp din glädje!

Stress är i sig inte farligt. Tvärtom kan stress vara nödvändigt för att vi ska lyckas lämna in den där rapporten i tid eller för att vi ska hinna till bussen. Men stress kan bli väldigt farligt om vi inte får någon återhämtning, menar Christina Stielli.

– Och då menar jag inte återhämtning i form av semester. Kroppen behöver återhämtning två gånger per dag, speciellt om du är en ambitiös och högpresterande person.

Symptom på stress

Enligt Christina Stielli går det att förebygga stress och utbrändhet med hjälp av återhämtning.

– Även om man inte känner några varningssignaler är det viktigt att börja träna på återhämtning. Det är samma sak som med den fysiska konditionen – även om jag inte är sjuk är det jättebra att träna för att inte bli det senare. Så lägg in återhämtning två gånger per dag, även om du inte känner ett behov av det.

Christina Stielli. Bild: Kristian Pohl

Återhämtning innebär i det här fallet till synes enkla saker, som att koppla in hörlurarna, lyssna på en bra låt och blunda i några minuter.

– Eller gå ut och hitta en gräsmatta och ställ dig där en stund. Naturen får oss att slappna av, så enkla är vi människor.

Undvik stress – prioritera

Christina Stielli säger att vi är som mest stressade under åren som småbarnsföräldrar. Att hantera heltidsjobb i kombination med småbarn och hushållssysslor gör att vi lätt känner oss otillräckliga. Då gäller det inte bara att se till att få återhämtning, utan också om att göra prioriteringar och våga välja bort saker som kanske inte är så viktiga när vi tänker efter.

– Vissa perioder i livet är omöjliga att fylla med allt vi vill, och då måste vi ta bort något. Vi behöver rensa. Ingen människa i hela världen kan stressa under en längre period och må bra av det.

Läs också: Christina Stielli blev lämnad av sin man: ”Att acceptera hjälpte”

Om man inte ser till att få daglig återhämtning, kommer verkligheten förr eller senare ikapp. Enligt Christina Stielli finns det flera viktiga varningssignaler att ta på allvar.

– Man ska vara uppmärksam om man börjar sova dåligt. När man vaknar mitt i natten och inte kan somna om till exempel. Att gnissla tänder är ett annat tydligt tecken. Samma sak med gråtattacker eller plötsliga raseriutbrott om helt vardagliga saker som att man inte hittar bilnyckeln.

Lyssna på kroppens signaler

Nedstämdhet och uppgivenhet är andra tecken på stress, liksom magont och glömska. Att lyssna på vad kroppen försöker säga är inte alltid lätt, men enligt Christina Stielli är det otroligt viktigt att lära sig göra det.

– Kroppen är fantastisk, men fortfarande ganska dålig på att kommunicera med oss så att vi förstår. Det kommer ju ingen post it-lapp med en förklaring. Men lyssnar man inte på de första varningssignalerna kommer kroppen till sist att säga ifrån ordentligt. Då kanske man plötsligt inte ens kan ta sig ur sängen på morgonen.

Förutom att se till att man får återhämtning i vardagen, finns det flera andra saker man själv kan göra för att minska stressen i vardagen. Här är Christina Stiellis bästa tips för en stressfri och mer harmonisk vardag.

Christina Stiellis bästa tips för att stressa mindre:

1. Lämna jobbet halvvägs

Att lämna jobbet på jobbet när man går hem efter en lång dag är inte alltid det lättaste. Enligt Christina Stielli är det också viktigt att få reflektera över dagen. Det viktiga är att inte älta det när vi kommer hem.

– Jag har en kompis som alltid kör bil mellan jobbet och hemmet. När han passerar en viss väderkvarn med bilen ”lägger” han jobbet där. Nästa dag när han åker tillbaka, plockar han upp jobbet vid väderkvarnen igen. Jag brukar säga att man får hitta sin väderkvarn. Låt hjärnan få bearbeta saker som hänt under dagen, men halvvägs hem lägger du det åt sidan.

2. Vila i 20 minuter

Att vila är centralt för att hjärnan ska få återhämta sig. Christina Stiellis råd är att lägga sig på soffan i 20 minuter när man kommer hem från jobbet, innan man måste ta itu med alla vardagsbestyr.

3. Sänk ambitionerna

Se över ditt liv och din vardag – hur kan du underlätta för dig själv? Genom att sänka prestationskraven kring exempelvis matlagning, träning, hemmet eller barnens aktiviteter går det att minska stressen i vardagen. Att barnen har tråkigt ibland är inte hela världen, och att det inte är perfekt städat i tid för midsommarfesten spelar egentligen inte heller någon roll.

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

4. Se till att inte bli störd

Om du är mitt inne i något viktigt på jobbet – se till att du inte blir störd mitt i. Sitter du exempelvis i ett öppet kontorslandskap, är det viktigt att signalera att man inte vill bli störd. Kanske kan du skriva en lapp om att du är upptagen eller gå in i något mindre rum och stänga dörren om dig? Avbrottet kommer nämligen att kosta dig dyrbar tid och göra dig mindre effektiv.

– Varje gång man blir störd i sin arbetsuppgift, tar det 20 minuter att komma tillbaka till det man höll på med, säger Christina Stielli.

5. Kolla inte mejlen konstant

Christina Stielli förespråkar att företag om möjligt borde införa en policy på arbetsplatsen om att anställa bara svarar på mejl två gånger per dag.

– Det är vansinnigt att vi kollar mejlen hela tiden! För 30 år sedan hade vi postfack och inte sjutton gick vi och kollade postfacket flera gånger i timmen. Det är sällan ett mejl är så viktigt att det inte kan vänta en stund.

6. Bli mindre tillgänglig

Att ständigt vara tillgänglig på telefon eller mejl kan vara stressande för vem som helst.

– Har man ett jobb där man förväntas vara tillgänglig även efter arbetstid blir det ohållbart i längden, säger Christina Stielli.

Om du har ett jobb som kräver att du är konstant tillgänglig gäller det att se över hur du trots det får din välbehövliga återhämtning.

Läs också: Testa dig själv: Hur stressad och orolig är du?

7. Gör en sak i taget

Christina Stielli menar att speciellt kvinnor måste öva sig på att bara göra en sak åt gången för att fokusera och undvika stresspåslag.

– Det sägs att kvinnor kan göra flera saker på samma gång, men det är helt fel. Vi kan inte det, men vi gör det ändå. Män har i regel en bättre förmåga att fokusera på en sak i taget och det måste vi också lära oss. Var närvarande och gör en sak åt gången, det är väldigt viktigt.

8. Fördela dygnets timmar bättre

Se över hur du fördelar de 24 timmarna som finns på ett dygn – är det hållbart i längden?

– Dygnets 24 timmar ska fördelas på olika saker. Åtta timmar jobbar vi och sju timmar måste vi sova. Många har en timmes resa till och från jobbet och så en timmes lunch. Fyra timmar ägnar vi åt hemarbete som att laga mat, plocka undan, diska, städa, tvätta och så vidare. Det blir 21 timmar och sen ska barnen i väg på sina aktiviteter också och så ska vi göra sådana saker som vi själva vill göra, som att träna eller kolla på Netflix. Då ser man att det inte går ihop och att det hela måste justeras, säger Christina Stielli.

Hon tipsar om att lägga upp dygnets timmar på samma sätt som en månadsbudget. Om man ser att pengarna inte räcker till oxfilé den här månaden, väljer man bort det. På samma sätt måste man prioritera och välja bort aktiviteter och sysslor om man märker att tiden inte räcker till.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Foto: IBL

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress.
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers.
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret.
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans.
  • Övningar i meditation och kroppskännedom.
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar.
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler.

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: