SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Alkoholrelaterad cancer tar cirka 1500 svenskars liv varje år

27 apr, 2021 
alkohol kan ge cancer
Vi vet att vi inte ska röka eller vara för mycket i solen om vi vill minska risk för att få cancer. Men att dricka alkohol är också en faktor som ökar risken, men som få har koll på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Det finns flera saker vi vet att vi ska undvika för att minska risken för att drabbas av cancer – som att röka eller att bränna oss i solen till exempel.

Men att alkohol också är något som kan orsaka cancer kanske inte lika många har tänkt på. Men faktum är att alkohol är en livsstilsfaktor som ökar risken för cancer lika mycket som fetma.

De vanligaste cancerformerna kopplat till alkohol

En undersökning från Institute for Health Umetrics visar att 1 500 svenskar dör i cancer orsakat av alkohol varje år. Vanligast är cancer i:

  • mun
  • matstrupe
  • hals
  • bröst
  • lever
  • gallväg
  • tjocktarm
  • ändtarm

I den senaste svenska studien från Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi uppskattade man att cirka 1 300 personer får cancer i Sverige varje år, på grund av att de druckit alkohol.

alkohol kan öka risk för cancer

När alkohol bryts ner bildas giftiga ämnen

När alkohol bryts ner i kroppen bildas acetaldehyd, det här ett giftigt ämne som är cancerframkallande på flera olika sätt. Bland annat kan det skada arvsanlag och slemhinnor.

Annons

Men alkohol påverkar också hormonsystemet. Och försvagar även immunförsvarets så kallade mördarceller, som är inblandade i att hitta och motarbeta celler som jobbar tumör-omvandlande.

Man skulle kanske kunna tro att det krävs mycket alkohol för att cancerrisken ska öka men enligt Cancerfonden så ökar till exempel risk för bröstcancer vid ett glas per dag. Flera andra cancerformer ökar dock först vid relativt hög konsumtion.

Ju högre alkoholintag desto högre cancerrisk

Enligt Cancerfonden ökar risken för cancer med intaget. Dessutom är risken större att drabbas för kvinnor som dricker mer, än för män, vilket är kopplat till fysiologi och hormoner.

Enligt Systembolaget spelar det heller ingen roll vilken typ av alkohol man dricker utan det är mängden som är avgörande. Enligt dem finns det också misstankar för att det finns samband mellan alkohol och cancer i lungor, magsäcken, bukspottkörteln, äggstockar, prostata och i huden.

Utöver cancer direkt kopplat till alkohol så påminner också cancerfonden om att det är stora mängder kalorier i alkohol, vilket kan ge övervikt och öka risken för fetmarelaterade sjukdomar.

Källor: IHME, Cancerfonden , Systembolaget Foto: Unsplash, TT

Annons