SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Studie: Därför är det så svårt att bli av med bukfett

04 mar, 2021 
Kurvig kvinna äter sallad i soffa.
Att bli av med envist bukfett är inte lätt, det vet alla som har försökt. Nu kan forskare förklara varför: Fettet på magen bygger upp en immunitet mot vissa dieter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Bukfett, eller visceralt fett som det också heter, är fett som lägger sig runt organ och tarmar i buken. Att lagra fett kring buken ökar risken för flera sjukdomar, bland annat diabetes typ 2 och hjärtsjukdom. Särskilt skadligt är bukfettet för kvinnor: När forskare jämfört kvinnor och män har man sett att för varje överskottskilo av bukfett får män en fördubblad risk för diabetes typ-2. För kvinnor är risken sjufaldigt förhöjd.

En förklaring kan vara att män snabbare lägger på sig bukfett än kvinnor. Kvinnor som väl börjar bli bukfeta är sannolikt redan överviktiga och löper därför en ökad risk för att bli sjuka.

Fettet går in i ett sparläge

Ett populärt och effektivt sätt att gå ner i vikt är med så kallad periodisk, intermittent fasta då man begränsar tiden för ätandet och fastar resten av tiden.

Men nu har forskare sett att den här typen av fasta kanske inte är så effektiv, speciellt inte mot envist magfett. För den fettvävnad som vi har vid bukfetma verkar inte reagera på samma sätt som fett på andra delar av kroppen. I en ny studie tittade forskare på hur olika typer av fettvävnader hos möss reagerade på periodisk fasta.

Annons

Därför är bukfettet så svårt att slippa

Man såg då att vår fettväv, beroende på var på kroppen det satt, reagerade olika.

Slutsatsen var att just bukfettet är bättre på att anpassa sig till att vi fastar. Det går helt enkelt in i ett sparläge och utvecklar en immunitet mot viktnedgång, visar forskning.

Men tiden kan bukfettet alltså bygga upp en motståndskraft mot viktminskning. Och den här förmågan kan kanske öka ju oftare man försöker gå ner i vikt. Upprepade fastekurer kan med andra ord göra bukfettet extra resistent mot viktnedgång.

Det verkar också som att bukfettet blir mer effektivt när det gäller att återställa den energi den förlorat under en periodisk fasta.

Foto: TT

Annons