SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så undviker du farligt bukfett – och skyddar din lever

03 sep, 2020 
Tidigare drack vi oss till leverskador. Idag äter vi oss till det – och många vet inte ens om att de är drabbade. Här förklarar MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren hur man undviker den nya folksjukdomen fettlever.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

Övervikt och osund kost är en allt vanligare orsak till leverskador. Vissa forskare kallar det för en tyst epidemi som snart kan vara den främsta orsaken till levertransplantationer. Den nya folksjukdomen kallas NAFLD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease – icke alkoholorsakad fettlever. Det är den vanligaste leversjukdomen idag, visar forskning. Fettlever ökar dessutom risken för skrump­lever och levercancer.

Bukfett kan vara ett symtom på fettlever

Fettlever är betydligt vanligare bland överviktiga. Forskare menar att 70 procent av alla överviktiga amerikaner är drabbade. I Sverige tror man att cirka 15 procent är drabbade. MåBra:s doktor Gunilla Hasselgren kallar fettlever för ett typiskt ”övergödningssyndrom”.

– Övervikt och fetma ökar risken för fettlever. Samma gäller det metabola syndromet, det vill säga övervikt i kombination med högt blodtryck och diabetes, säger hon.

Ett symtom på det metabola syndromet är att övervikten sitter centralt runt magen, så kallad bukfetma.

gunilla hasselgren
Gunilla Hasselgren är MåBra:s doktor och allmänläkare i Karlstad.

– Även smala kan drabbas av fettlever, men då orsakas den i regel av för mycket alkohol, säger Gunilla Hasselgren.

Annons

Det finns ingen behandling eller bot

Fettlever ger sällan några tydliga symtom men vissa drabbade kan få smärtor i övre delen av magen och känna sig väldigt trötta. Ofta upptäcks tillståndet av en slump, berättar Gunilla Hasselgren.

– Idag finns det ingen medicin som förebygger eller botar fettlever. Men lider man av det metabola syndromet kan det hjälpa att behandla det höga blodtrycket och diabetesen. I övrigt är det viktnedgång som gäller.

Det gäller dock att hitta en strategi som man klarar av att hålla över tid:

– Frestelserna är många idag, så det gäller att hitta bra sätt att stå emot. Undvik till exempel att fika och äta godis varje dag. Inför lördagsfika och lördagsgodis istället.

Foto: TT

Läs mer:

Experterna: Så blir du av med det farliga bukfettet – stor guide

Dietkompassen; vilken diet passar dig bäst?

10 sätt att gå ner vikt – utan att gå på diet

Annons