All du vill veta om brunt fett – så påverkar det förbränningen

fettceller / kvinna som fryser

Det är skillnad och fett och fett i våra kroppar. Vi har vitt fett, som vanligtvis är det man pratar om när det kommer till kroppsfett. Den vita fettvävnaden. Men så har vi också brunt fett.

VIDEO: Därför behöver du äta fett
1:19

Efter reklamen: VIDEO: Därför behöver du äta fett

(1:19)

Slå på ljud

Brunt fett har vi mer av när vi föds. Det ska hjälpa oss hålla värmen när vi kommer utanför mammans kropp. Förr pratade man om att det bruna fettet växte bort i och med att man blev äldre. Men det här visade sig inte stämma helt när man forskade vidare i frågan.

Ny studie: Kyla och brunt fett kan bromsa cancertumörer

Vad är brunt fett?

Idag vet man att den bruna fettvävnaden finns i mindre mängder även hos vuxna. Det verkar framför allt sitta kring nacke, skulderblad, njurar och ryggmärg.

Det bruna fettet har i uppgift att hålla oss varma när vi blir kalla. Utöver att vi människor har det när vi föds, och som bebisar, verkar det också vanligare hos i däggdjur som lever i kyla.

Det bruna fettet behöver mycket näring när det aktiveras. Det här har gjort att forskare kollat på vilken roll det bruna fettet har när det kommer till förbränning.

Man har sett att brunt fett producerar mer energi och att den bruna fettvävnaden av mycket fler mitokondrier – del av cell som producerar energi.

Vad är skillnaden mellan vitt fett och brunt fett?

Det vita fettet är det man ser på kroppen och det allra mesta av fettet vi har på kroppen. Det lagrar energi och får vi för mycket energiöverskott samlar vi på oss mer fett och det kan leda till övervikt.

Det bruna fettet har vuxna i små mängder och det hjälper till att reglera kroppstemperaturen.

Hur påverkas förbränningen av brunt fett?

Forskning har hittills sett samband mellan höga nivåer av BCAA, förgrenade aminosyror och insulinsresistens, diabetes typ 2 och fetma. Man har också sett att hos personer med hög aktivitet av brunt fett så har BCAA-nivåerna minskat, vilket alltså är positivt.

Brunt fett som aktiveras kräver mycket energi. Fler kalorier förbränns samtidigt som insulinkänslighet och aptitreglering påverkas positivt.

14 saker som påverkar din vikt utan att du kanske tänker på det

Kan vitt fett förvandlas till brunt?

Det vita fettet kan inte bli brunt. Men enligt Karolinska Institutet finns det någon som kallas brite-fett. Det ska komma från brown into white, alltså ungefär brunt och vitt. Det här kallas även för beige fett.

fettceller

Så här ser de olika fettcellerna ut. Från vänster: brun fettcell, beige fettcell och vit fettcell.

Den här typen av fettcell ser ut som vitt fett men fungerar som brunt. Det ska vara vitt fett som kan omvandlas till brite, vid kyla. Forskare har också hittat sätt att göra vitt fett till brite på kemisk väg. Vilket skulle kunna leda till att man kan ta fram läkemedel som ”bränner fett”.

Källor: Karolinska Institutet, Diabetsportalen Foto: TT

SE OCKSÅ: Därför är bukfetma så farligt
1:12

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Därför är bukfetma så farligt

(1:12)

Slå på ljud

Utvald läsning