Ny studie: Kyla och brunt fett kan bromsa cancertumörer

kvinna forskar / cancertumör

Forskare jobbar för fullt med att försöka hitta olika sätt att stoppa cancer. I en ny studie från Karolinska Institutet konstaterar forskare att det bruna fettet i våra kroppar verkar kunna hindra, eller i alla fall bromsa, cancertumörer från att växa.

Se även: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige
1:48

Efter reklamen: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

(1:48)

Slå på ljud

Det bruna fettet tar näringen som cancertumören behöver

I kroppen har vi det vita fettet, det fett som ger övervikt om det blir för mycket av det. Men vi har också brunt fett. Det här fettet lagras inte i kroppen på samma sätt som vitt.

Det bruna fettet har mer av det när vi föds, för att klara kylan utanför livmodern i början. På senare år har man även konstaterat att vuxna har brunt fett, och att det verkar aktiveras av kyla.

Bröstcancermedicinen förlängde överlevnaden med flera månader: "Viktigaste som hänt på tio år"

När det bruna fettet aktiveras bildar det värme som konsumerar energi. Den nya studien visar att det här fettet förbränner mycket socker för att hålla värmen uppe. Och att fettet då verkar kunna ta näringen som cancertumören annars behöver för att växa.

Kyla kan aktivera det bruna fettet i kroppen

Exakt hur det bruna fettet motverkar cancer har forskarna inte kommit fram till än. Men cancersjuka möss som utsattes för kyla under längre tid fick långsammare tillväxt på sina tumörer. Det gällde bara möss med fungerande brunt fett.

KI-professorn Yihai Cao som tillsammans med sitt team har genomfört den här studien menar också att det inte verkar behövas någon superkyla för att det bruna fettet ska aktiveras.

– Vissa forskar har visat att om man lägger fötterna i kallt vatten i 15 – 30 minuter varje dag så kan det räcka för att aktivera det bruna fettet, säger Yihai Cao till Svt.

All du vill veta om brunt fett – och så påverkar det förbränningen

Studie på cancerpatient är påbörjad – fler studier behövs

Utöver att man studerat sambandet mellan kyla, brunt fett och bromsad cancertillväxt på möss så har man också inlett en pilotstudie på en människa med cancer.

Här behöver man djupare studier, och studier på flera patienter, för att kunna dra några slutsatser.

Källa: Svt Foto: TT

Utvald läsning