HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

7 olika typer av bröst – det säger formen om din hälsa

11 aug, 2022 
kvinna håller i bröst
Former på kvinnors bröst brukar ibland delas in i sju olika kategorier. Vilken form man har kan ibland också säga en del om ens hälsa.
Annons

Inget bröst är det andra likt … Eller jo, de två man har kan kanske vara hyfsat lika, men det är inte alls ovanligt att det ena bröstet är lite större till exempel. Eller har en något annorlunda form. Bröst är alltså oftast unika.

Men visste du att det sägs finnas sju olika typer av bröst, när det kommer till hur de är formade. De sju olika kategorierna ska ha tagits fram för att vara till hjälp till exempel när man ska välja rätt passform på sin bh.

VIDEO: Så undersöker du dina bröst – steg för stegBrand logo
VIDEO: Så undersöker du dina bröst – steg för steg

7 olika typer av former på bröst

De olika formerna på brösten är:

Droppformade bröst

Droppformade bröst är rundade och fylligare nedtill än upptill. Precis som en droppe alltså.

Smala bröst

Här pekar bröstvårtorna vanligtvis nedåt och brösten är längre än de är breda. De är ofta fylligare på undersidan än på ovansidan. De kan också smalna av nedtill. De kan även vara små.

Annons

Det här är ofta en form på brösten som vi naturligt går mot när vi blir äldre.

Runda bröst

Runda bröst är i stort sett lika fylliga på övre som undre delen av brösten, eller så gott som i alla fall. Runda bröst är ofta större och kan vara av det tyngre slaget.

Klockformade bröst

Klockformade bröst är rundare och bredare nedtill och lite smalare upptill. Som en traditionell bjällerklocka.

Atletiska bröst

Atletiskt formade bröst är ofta mindre och fastare i formen, de kan också vara mer muskulösa, och då inte innehålla så mycket fettvävnad.

Asymmetriska bröst

Asymmetriska bröst har oftast ett bröst som är större än det andra. Att ha en viss skillnad i storlek på brösten är väldigt vanligt. Ofta är det vänstra bröstet något större.

Rörformade bröst

Rörformade bröst är precis lika breda upptill som nedtill – de har alltså i stort sett samma form hela vägen, från början till slut.

Vad kan formen på brösten säga om hälsan?

Enligt experter som The Sun pratat med kan man också säga en del om ens hälsa, eller vissa hälsorisker, när det gäller några av de olika bröst-formerna.

Annons

De menar till exempel att atletiska bröst kan vara tecken på att man har en aktiv och positiv livsstil. Vilket kan göra att man generellt mår bättre. Medan personer med runda, tyngre bröst behöva se upp med värk i nacke och axlar då större bröst i vissa fall kan ge den typen av problem.

Personer som har klockformade bröst, eller andra former med tyngre bröst nedtill, kan se upp med huden under brösten. Då man lättare kan bli varm och svettig här, vilket i kombination med friktion skulle kunna leda till utslag eller hudirritation.

Då bör man vara extra uppmärksam på bröstcancer

Det finns också ett par av av formerna som man kan vilja vara mer uppmärksam på när det gäller bröstcancer.

En av de formerna är kategorin med smalare bröst, framför allt eftersom bröstcancer är vanligare hos äldre kvinnor och det här är en form som äldre kvinnor oftare har.

Medianåldern för insjuknande i bröstcancer är drygt 60 år, men efter 40 bör man göra regelbundna mammografier, oavsett form på brösten.

Har man asymmetriska bröst, olika stora bröst, kan det också vara bra att hålla extra koll. Det finns forskning som visat att kvinnor med stor skillnad i storlek på brösten kan löpa större risk att drabbas av bröstcancer. Men läkarna tror framför allt att det så handlar om att man fått olika stora bröst på grund av hormoner.

Källor: The Sun, Cancerfonden Foto: TT

SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höst
Annons