SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Ulrica svettades extremt: "Bytte kläder fyra gånger per dag"

21 sep, 2023 
Ulrika i fåtölj och deodoranter i skåp
I nästan hela sitt liv har Ulrica Steen, 59, lidit av kraftiga svettningar över nästan hela kroppen. Otaliga är de tillfällen som svettningarna och skammen begränsat henne – fram tills hon äntligen blev hjälpt av botox.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ända sedan hon var åtta år gammal har Ulrica lidit av sitt svettande.

– Jag duschade ofta och började använda deodorant redan som barn. Dessutom bytte jag kläder fyra gånger om dagen, så mamma fick tvätta hela tiden, berättar hon i Allas.

Hyperhidros – problem med överdriven svettning

1993 fick hon diagnosen hyperhidros och 1995 opererades hon. Då knipsades nervtrådarna till svettkörtlarna under armarna av. Det blev inte som planerat.

– Jag blev lovad att det skulle bli bättre. Det blev sju resor värre.

Så motverkar du svett och svettluktBrand logo
Så motverkar du svett och svettlukt

Värst har det varit under armarna, men svettningarna har synts tydligt över hela kroppen. Det rann på ryggen, underarmarna, under brösten, i knävecken och på framsidan av benen. Hon led också av svår fotsvett och var ofta rädd för att det skulle lukta om henne.

Annons

Svettades i tv-soffan

Medan de flesta andra mest svettas när det är varmt ute eller om man gör någon ansträngande aktivitet gör sjukdomen att Ulrica kan svettas floder även när hon bara sitter i soffan och ser på tv, berättar hon för Allas, där hon också berättar om åtskilliga både pinsamma och ledsamma tillfällen då svettandet och skammen har begränsat henne.

– Den här sjukdomen är inte bara blöt, den leder till svår isolation eftersom man skäms så mycket.

För att dölja svettandet utvecklade Ulrica egna, påhittiga metoder. Hon blev bland annat storkonsument av trosskydd, som hon lade i behån och i skorna.

Under åren har hon testat alla möjliga metoder för att få bukt med problemet, både traditionella och alternativa, men inget har hjälp på riktigt.

Botox hjälpte mot svettningarna

Fram tills hon testade botox. Ulricas behandling består av 1700 stick under armarna, brösten, ryggen och på fötterna. Det låter värre än det är. Det känns som att plocka ögonbrynen, menar hon.

Annons

Under flera år bekostade landstinget hennes behandlingar, men sedan de skar ner på utbudet går hon idag privat. Som tur är har hon en sjukvårdsförsäkring genom jobbet, vilket ger henne tre behandlingar om året. Dessutom har fått stor hjälp av hon en behandling som heter Miradry, microvågor som slår sönder svettkörtlarna under armarna.

Vad är hyperhidros och hur kan det behandlas?

3-5 procent av befolkningen lider av hyperhidros, så kraftig svettning som blir ett problem i vardagen. Behandlingen kan bestå av i första hand produkter som Absolut torr eller antikolinerga i tablettform vilka till viss del kan hämma svettningarna. Om inte detta ger effekt kan botox vara hjälpsamt. Effekten håller i olika länge, men oftast mellan 2-9 månader.

Slutat skämmas för svettningarna

Efter år av skam har Ulrica äntligen fått hjälp. Men hon har också försonats med sina besvär och menar att det tar så mycket kraft att försöka dölja svettningarna. Kraft hon nu fått tillbaka genom att vara öppen med sina problem.

– Jag är den jag är. Jag får leva med detta och omgivningen får ta mig som jag är; blöt eller torr. Jag är ju Ulrica, avslutar hon.

Foto: Theresia Köhlin

Annons