Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

När blir svettningen onormal? Svettforskarens svar om hyperhidros

30 maj, 2022 
kvinna svettas
Svettas vältränade mer än andra? När är svettningen onormal och går den att behandla? Vi har pratat med svettforskaren Alexander Shayesteh om hyperhidros, överdriven svettning.
Annons

Alla gör det, men inte lika mycket och inte i samma situationer. Svettas alltså. De flesta svettas från en halvliter och uppåt om dagen. Vi kan svettas av stress och ansträngning.

Ibland kallsvettas man, vissa svettas även på natten – och ibland svettas man så kraftigt att det kan kräva behandling. Tillståndet kallas hyperhidros och det är lika vanligt hos kvinnor som hos män.

Se även: 5 tips – så motverkar du svett och svettlukt

Så motverkar du svett och svettluktBrand logo
Så motverkar du svett och svettlukt

Vid hyperhidros svettas man mer än man behöver

– Det finns ingen exakt definition av vad hyperhidros är eller vad det beror på. Man kan säga att man svettas mer än kroppen behöver och att det stör vardagen, säger Alexander Shayesteh, överläkare i dermatologi-venereologi och ansvarig för svettmottagningen på Umeå universitetssjukhus.

Annons

Hyperhidros syns inte i blodprov eller andra enkla tester man gör inom vården.

– Däremot kan man ha så kraftiga svettningar att man inte kan bära vissa typer av kläder eller att pappret man skriver på blir blött av handsvett.

Det finns primär hyperhidros & sekundär hyperhidros

Sjukdomen finns i två varianter: Primär hyperhidros då man inte hittar en medicinsk orsak till svettningarna och sekundär hyperhidros då svettningarna orsakas av en bakomliggande sjukdom eller ett läkemedel. Diabetes, reumatism och hypertyreos är några sjukdomar som kan öka svettningen.

Mediciner, som antidepressiva SSRI, kan också göra att man svettas mer. Det samma gäller klimakteriet. Det är inget sjukdomstillstånd men hormon-obalansen ger en typ av sekundär hyperhidros.

– I vissa fall kan kraftiga svettningar, särskilt nattetid, vara ett tecken på blodsjukdom. Infektioner kan också ge en tillfällig, kraftig svettning som försvinner efter en tid, säger Alexander Shayesteh.

Annons

Då ska du söka hjälp för dina svettningar

Börjar man plötsligt att svettas mer än vanligt och över hela kroppen ska man söka hjälp. Då kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. När det gäller primär hyperhidros brukar man för det mesta ”bara” svettas på vissa kroppsdelar. Vanligast är armhålor följt av händer och fötter.

– Primär hyperhidros är ofarligt. Man behöver inte oroa sig om man till exempel svettas mycket i händer och ansikte.

I sin forskning har Alexander Shayesteh visat att 5,5 procent av svenskarna lider av primär hyperhidros.

Behandling mot kraftiga svettningar

Idag finns det flera effektiva sätt att behandla tillståndet på. Man brukar testa starkare, medicinska varianter av antiperspiranter till att börja med. Om de inte ger tillräcklig effekt finns jontofores.

– Det är en hemmabehandling med en maskin som man köper själv. Metoden bygger på svagström.

Vid behandlingen sitter man med händerna eller fötterna i ett vattenbad som strömmen går genom.

Annons

De senaste åren har botulinumtoxin blivit en populär behandling. Man injicerar läkemedlet enligt ett visst schema i huden i det drabbade området. Behandlingen måste dock upprepas regelbundet. Ibland kan man få behandlingen betald av vården.

Ny behandlingsmetod får man än så länge betala själv

Det gäller däremot inte MiraDry, en relativt ny metod där man använder mikrovågor. Den får man än så länge betala själv.

– Det pågår också studier av MiraDry på vissa sjukhus. Men det är en ganska dyr behandling som bara kan användas i armhålorna. Vi vet inte så mycket om långtidseffekterna heller, säger Alexander Shayesteh.

En fördel med metoden är att det oftast bara krävs en behandling. Det finns också läkemedel som kan hjälpa. Tyvärr har de har ofta biverkningar.

Alexander Shayesteh berättar också att det snart kan komma en medicinsk crème som stoppar svettningarna.

– Det pågår studier på detta just nu och den är i slutfasen. Hittills har den haft bra resultat.

Det här är hyperhidros

Hyperhidros, överdriven svettning, finns i två former, primär hyperhidros och sekundär hyperhidros.

  • Vid primär hyperhidros hittar man ingen medicinsk orsak till de kraftiga svettningarna som oftast drabbar vissa kroppsdelar som händer, armhålor, fötter och huvud. Om man svettas kraftigt över hela kroppen kallas det generell hyperhidros. Vid primär hyperhidros svettas man sällan på natten. Sjukdomen brukar starta före 25 års ålder och syns inte på blodprov.
  • Sekundär hyperhidros är oftast en följd av sjukdomar, tillstånd eller läkemedel. Då svettas man ofta över hela kroppen. Nattsvettningar är ett annat symtom vid sekundär hyperhidros. Tillståndet behandlas genom att man behandlar den bakomliggande sjukdomen.
Annons