SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Boosta ditt liv – med biohacking

24 nov, 2016 
Bösstå livet med biohacking
Har du hört talas om nya hälsotrenden biohacking? Den går ut på att man uppgraderar sin hälsa, sina prestationer och sitt psyke. Det kan du också göra!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vara en hacker handlar om att man bryter sig in i något. Det kan vara en dator – eller sin egen kropp. Det är det sistnämnda biohacking handlar om: man bryter sig in i sina biologiska funktioner och skruvar upp dem på max så att de funkar bättre. För att uppgradera hälsan kan man till exempel använda sömn, kosttillskott, enskilda näringsämnen, träning eller helt vanlig mat.

— Egentligen gör vi ju det här dagligen redan nu, till exempel när vi äter mat som är bra för oss, när vi sover eller tränar, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.

När vi tränar hårt bildas nämligen ämnet BNDP, i hjärnan. Ämnet är viktigt för vårt minne och när det bildas mer av det minns vi bättre. Stick ut och spring intervaller – och vips har du biohackat ditt minne!

Men det kan också handla om att man undviker socker. Då mår kroppens organ, framför allt bukspottkörteln som bildar insulin, bättre och slipper jobba så hårt. Genom att skippa socker förlänger man alltså livet på organen – och sig själv. Ett annat exempel på hur man tar fram sitt bästa jag är att leva efter sin dygnsrytm. Är man en utpräglad kvällsmänniska är det knappast rimligt att kliva upp fyra på morgonen eftersom det strider mot den egna naturen.

Annons

De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt

Förutom att påverka sina biologiska funktioner kan man också ”lura” sitt dna. Det är inte så invecklat som man kan tro: har man övervikt i släkten kan man ”lura” sitt eget anlag för fetma genom att helt enkelt sköta sig lite bättre när det gäller maten.

— Biohacking är ett nytt, fräscht namn på det vi gör när vi lever sunt. Det är inget nytt. Däremot dyker det upp ny forskning om exempelvis näringsämnen och vad de kan göra för att förbättra vår hälsa, säger Anki Sundin.

Hon tar indoler som ett exempel. Ämnet finns bland annat i broccoli och kopplas till ett bättre immunförsvar. Och kurkumin, som finns i gurkmeja, motverkar inflammation i kroppen och håller oss alltså friskare.

5 näringsämnen som är extra intressanta just nu

Vitamin K

Koaguleringsvitaminet har länge levt ett liv i skymundan, men nu verkar det få ett uppsving. Forskning visar nämligen att vitamin K är viktigt för hjärthälsan också.

Annons

Här hittar du vitaminet: gröna grönsaker, syrade grönsaker, tofu, kimchi och kefir.

Fiskfettet furansyror

Omega 3 har det tjatats mycket om och nu gör det comeback. Men det ska vara i form av fet fisk. Det finns nämligen en fråga som forskarna inte lyckats räta ut än: om det verkligen är just omega 3 som är så bra för oss eller något annat ämne i fisken. Vissa tror att det i stället är furansyrorna i fisken som är hälsosamma. Det kan också vara kombinationen av omega 3 och furansyra som dämpar inflammationer och boostar hjärnan.

Här hittar du det: fet fisk som lax, sill, makrill. Om du inte äter fisk kan du ta omega 3-kapslar eller krillolja i stället.

Jod

Brist på jod påverkar ämnesomsättningen negativt och kan vara en orsak till övervikt. I dag kan vissa personer ha svårt att komma upp i de rekommenderade nivåerna av jod, särskilt om de äter mycket färdigmat. Detta eftersom man inom livsmedelsindustrin oftast använder ojoderat salt.

Annons

Här hittar du det: joderat salt och havssalt, skaldjur och mjölk.

Kreatin

Anses vara bra för psyket, särskilt minnet. Forskning visar bland annat att studenter presterar bättre om de får kreatin. Det bildas i kroppen men vi behöver även få i oss det via maten.

Här hittar du det: allt animaliskt som kött, ägg, fisk och mejeriprodukter. Finns också i baljväxter och sädesprodukter.

Bakterier

Att bakterierna som lever i tarmen är viktiga för kroppen vet vi. Men de tycks vara minst lika viktiga för hjärnan. Man kan faktiskt säga att tarmen är viktig för lyckan. Om vi tillför och göder de bakteriestammar som bor i tarmen mår vi bättre mentalt också, visar forskning.

Här hittar du dem: Fiberrik mat, grova grönsaker, syrade grönsaker, bönor, ärter, tofu.

Ät dig till ett friskare hjärta

Mat för friskare hjärta
Annons