Blodsmak i munnen? 7 ofarliga orsaker och 1 allvarlig

22 nov, 2021 
Kvinna som känner blodsmak i munnen.
Alla har vi nog någon gång dragits med en metallisk smak i munnen. Många liknar det vid en slags blodsmak. Oftast är det ingenting farligt men det kan också vara tecken på sjukdom.
Här är 8 möjliga orsaker till besväret.
Annons
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen

Om man bitit sig i läppen eller gått för hårt åt med tandtråden är det helt naturligt att det smakar blod i munnen. Men ibland kan man få en blodliknande eller metallisk smak i munnen trots att man inte blöder.

Det här har oftast en helt ofarlig orsak, men det kan också bero på sjukdom. Man bör därför alltid kolla upp blodsmak i munnen med en läkare om man inte kan finna en helt uppenbar anledning till besväret eller om det faktiskt blöder utan anledning.

8 orsaker till att det smakar blod i munnen

Vi har nog alla någon gång upplevt en metallsmak i munnen när vi ansträngt oss riktigt hårt, till exempel om vi sprungit snabbt eller långt. Forskare vet ännu inte riktigt varför det blir så, men det finns teorier. Däremot vet man vid vilka tillfällen det är vanligt att det uppstår.

Annons

Här kommer några möjliga orsaker till att det smakar blod i munnen trots att man inte blöder, inspirerade av sajten Health.

Förändringar i tungans färg kan orsakas av sjukdomar, mediciner och bristtillstånd.

1. Träning

Om man tränar väldigt hårt är det inte ovanligt att uppleva en metallisk smak i munnen. Enligt läkaren Lisa Lewis kan det upplevas lättare i torrare och kallare miljöer.

– Det här tros bero på en nedbrytning av röda blodkroppar vilket släpper ut små mängder järn i lungorna, säger hon till Health.

2. Covid-19

Ett av symtomen man kan få vid covid-19 är förlust av eller förändringar när det gäller smak. Men för en del har det också yttrat sig som en metallisk smak i munnen antingen hela tiden eller då de äter.

Man vet fortfarande inte varför det är så, men man vet att det förekommer. Enligt nu pågående forskning verkar det inte bli permanent. Så är inte heller fallet för andra infektioner då detta också kan förekomma.

3. Läkemedel och kosttillskott

Om det är så att du nyligen börjat med något nytt läkemedel eller kosttillskott så kan det vara boven i dramat vad gäller blodsmaken i munnen.

Annons

Det är nämligen så att till exempel antibiotika, antidepressiva, blodtrycksläkemedel, diabetesläkemedel och multivitamintillskott kan ha den sidoeffekten. Ofta försvinner den här biverkningen med tiden.

Den lätta förkylningen blev ett rent helvete.

4. Allergier

Om man utsätts för någonting man är allergisk mot kan det medföra olika typer av irritationer på och i flera olika kroppsdelar. Därför är det kanske inte så konstigt att det även kan medföra en metallisk smak i munnen.

Men det är också så att antihistaminerna man tar mot allergin också kan ge den här effekten hos vissa.

5. Pinjenötter

Det är inte jättevanligt, men en del personer får en metallisk smak i munnen 12–48 timmar efter att ha ätit pinjenötter. Det kallas för pinjemun. För några kan det hålla i sig i upp till fyra veckor. Man vet ännu inte varför det blir så.

6. Graviditet

En graviditet är en stor omställning för kroppen och kan därmed också påverka sinnena. Enligt läkaren Nesochi Okeke-Igbokwe är graviditet en av de vanligaste orsakerna till metallsmak i munnen. Besväret brukar då försvinna av sig självt.

Annons

– Det beror sannolikt på de hormonella variationerna som uppstår under en graviditet, säger hon till Health.

7. Dålig munhälsa

Att upprätthålla en god munhälsa är viktigt av flera olika anledningar. Men en av alla bieffekter av att inte sköta tänder och mun är att man kan uppleva blodsmak.

Detta kan då bero på att man till exempel fått en tandköttsinflammation eller av andra orsaker irriterat tandkött eller tunga.

8. Neurologisk sjukdom

De flesta orsaker till blodsmak i munnen är ofarliga och behandlingsbara. Men det finns allvarligare tillstånd som medför besväret. Bland annat kan Bells pares, eller ansiktsförlamning, samt demens ge blodsmak i munnen.

– En metallsmak i munnen vid en neurologisk sjukdom är ett resultat av svaga signaler från delen av hjärnan som fungerar sämre, säger Lisa Lewis.

Man får dock oftast inte bara det här symtomet utan det uppkommer i samband med andra symtom på neurologisk sjukdom.

Källa: Health

Foto: TT

Annons