SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Blir man tjockare av vissa kalorier än av andra?

04 dec, 2015 
Marie Tegnér
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag undrar om man verkligen måste ligga på ett kaloriunderskott för att gå ner i vikt.

Om man till exempel har underhudsfett och äter 2 200 kalorier per dag men maten man äter bara är choklad, vitt mjöl med mera, borde man då inte gå ner ifall man börjar äta nyttig mat i stället? Det är fortfarande 2 200 kalorier per dag men nu består de av bär, kvarg och havregrynsgröt.

Alexandra

Svar: 

Vad bra att du frågar eftersom många tror att de genom att sluta äta skräpmat till förmån för bra och nyttiga livsmedel ska gå ner i vikt. Det hade varit jättebra om det hade stämt, men nu funkar det tyvärr inte på det sättet.

All mat innehåller energi och det är mängden energi (mätt i kilokalorier = kcal) som avgör hur vikten påverkas. Om du ligger på en stabil vikt och äter choklad, godis, pizza och liknande som ger dig 2 200 kcal så kommer vikten inte att förändras påtagligt för att du byter till 2 200 kcal från grönsaker, frukt och bär, lax, havregryn och kvarg.

Annons

Det är visserligen sant att somliga livsmedel lättare omvandlas till kroppsfett. Socker, alkohol och vitt mjöl ombildas snabbare än till exempel fiberrik gröt, fisk och grönsaker, men det är ändå mängden energi som i slutänden avgör hur kroppsvikten påverkas.

Men om du övergår till nyttig mat kommer du säkert att känna dig mer belåten och mindre hungrig, vilket kan få dig att klara dig på kanske 2 000 kcal. Då får du ett energiunderskott som ger en viktminskning på cirka 1 kg/månad. Om du samtidigt blir piggare kanske du orkar motionera lite mer, och då minskar vikten ännu mer samtidigt som du kommer att må bättre!

Marie

Annons