SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

"Blir man tjock av socker?"

22 maj, 2012 
Marie Tegnér
Socker döljer sig på fler ställen än man kan tro!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Finns det någon studie som visar att en kost med mycket socker gör att du blir mer sötsugen? Betyder det i så fall att man äter mer än om man hade ätit en kost med mindre socker? Kan man säga att en kost med mycket socker gör att man blir tjock även fast det totala energiintaget över dagen är detsamma som om man hade ätit mindre socker?

Josefin

Svar:

Det finns många studier som visar att man blir mer sötsugen av att äta socker – det är den kunskapen som vi inom kostbranschen baserar våra rekommendationer på. Socker och andra snabba kolhydrater, till exempel vitt mjöl, påverkar blodsockret så att vi känner oss sugna att äta mer. Detta leder till att vi får ett ökat energiintag som i sin tur ger en viktökning på sikt.

Däremot går du inte upp i vikt bara för att du byter ut icke-söt mat mot söta livsmedel med samma kaloriantal. Om din kropp behöver 1 800 kcal för att stå stilla i vikt spelar det ingen roll för vikten om energin kommer från bra mat eller från exempelvis lösviktsgodis. Du kan i princip äta kakor och choklad för 1 800 kcal och stå stilla i vikt. Men du kommer inte att må bra och du kommer troligen att gå omkring och vara hungrig. Hungern kommer att leda till att du faller för kroppens signaler som skriker efter snabb föda, det vill säga mer socker. På sikt får du också näringsbrist eftersom kroppen kräver mineraler, vitaminer och proteiner som saknas i sockerrika livsmedel.

Jag träffar ibland människor som berättar att de ibland låter bli att äta lunch, för att spara kalorier som i stället kan läggas på godis, efterrätt eller vin på kvällen. Självklart är det inte bra. Det finns bara ett sätt att öka utrymmet för extraintag av kalorier, nämligen att skapa ett större energibehov genom träning.

Marie

Annons