HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Experten: så blir du av med det farliga bukfettet – 9 råd

24 maj, 2021 
Kvinna som håller sig om magen
Djupt liggande bukfett kan vara farligt då de ger ett inflammatoriskt påslag i hela kroppen. Så här blir du av med det eller minskar du risken att drabbas.
Annons
Därför är bukfetma så farligtBrand logo
Därför är bukfetma så farligt

Övervikt och bukfetma ökar risken för att drabbas av svår covid-19 likväl som andra sjukdomar. Detta menar Per Svensson, docent och lektor vid Karolinska institutet och överläkare vid Södersjukhuset. Det tror man beror på att kroppen till viss del redan har en låggradig inflammation som pågår i kroppen.

Detta menar även professorn Mai-Lis Hellénius från Karolinska Institutet.

– Det är det djupt liggande fettet som är farligast, det släpper ifrån sig mängder av små proteiner som ger ett inflammatoriskt -påslag i hela kroppen, säger hon till Aftonbladet.

Kolla hälsan med måttband - inte vågen

Samtidigt rekommenderar hon att man kontrollerar sin hälsa med måttband snarare framför vågen, då sistnämnda inte ger någon intention på vart man eventuellt har för mycket fett, eller om man har mycket muskler. Hon trycker också på vikten att gå på hälsokontroll och se till att inte blodtryck, blodsocker eller blodfetter ligger för högt.

Annons

– Men man ska inte känna skuld. Som samhället ser ut idag är det svårare att leva hälsosamt. Det positiva är att det kan gå fort att ändra på dåliga värden, förtydligar Mai-Lis.

Experternas främsta råd för att bli av med bukfett

1. Rör dig mer i vardagen

Det är viktigt att bryta stillasittandet och försöka att röra sig löpande under dagen. Få antal steg om dagen leder så småningom till fler centimeter runt midjan.

2. Träna kondition och bygg muskler

Ju kraftigare muskler vi har på framför allt lår och rumpa, desto mindre fett återfinns runt buken. Dessutom bränner en kropp med mycket muskler betydligt mer fett framför en utan.

3. Minska din alkoholkonsumtion

Alkohol innehåller många tomma kalorier och snabba kolhydrater, vilka har en tendens att öka bukfettet.

4. Stressa ned och sov mer

Mycket stress och lite sömn höjer nivån av kortisol, vilken påverkar hur väl din kropp omsätter intag av socker och fett.

Annons

5. Byt ut mättade fetter mot omättade

Vilken sorts fett vi äter påverkar midjemåttet i allra högsta grad. Mättade fetter som finns i bland annat smör och grädde är mindre bra medan omättade fetter, från exempelvis olivolja och nötter, minskar risken för bukfetma.

6. Ät långsamma kolhydrater

Du behöver inte vara livrädd för kolhydrater då de gör oss mätta längre och därför kan hjälpa en hålla en stabil vikt. Men byt ut eller komplettera de snabba kolhydraterna med långsamma, det vill säga att stället för en hel portion vit pasta eller vitt ris, ersätt de med exempelvis grönsaker, linser, bönor eller baljväxter.

7. Sänk sockerintaget

I kombination med att undvika snabba kolhydrater kan det vara bra att se över sitt sockerintag. Utöver att minska intaget av godis, bakverk och andra uppenbara sockerbomber finns många livsmedel som innehåller mycket socker, vilka enkelt kan bytas ut mot nyttigare alternativ.

8. Välj protein som håller dig mätt

Fet fisk innehåller livsnödvändiga vitaminer och antioxidanter vilket förbättrar ditt allmänna hälsotillstånd, samtidigt som fettet och proteinet håller dig mätt längre.

9. Undvik småätande

Att ständigt stoppa i sig något eller äta sent på kvällen störa den metabola processen och ökar risken för bukfetma.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons