Barn som äter veganskt blir kortare – enligt ny studie

Ett barn som äter grönsaker.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:50

Efter reklamen: 7 Kostråd som inte är så hälsosamma

(0:50)

Medlemsantalet i vegangrupperna på Facebook har växt explosionsartat och Instagramkonton med vegomat har flera hundra tusen följare. Nu visar dock en ny polsk studie på de otippade hälsonackdelarna: barn som äter veganskt blir kortare än barn som inte äter enbart växbaserat.

I studien, som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition, har man undersökt 187 friska barn på mellan fem och tio år. 72 av barnen var köttätare, 63 vegetarianer och 52 veganer. Jonathan Wells, professor i barnhälsa, vid University College of London, UCL menar att det tidigare inte forskats så mycket på barn som vegansk kost utan endast på barn som äter vegetariskt.
– Vår studie ger en betydande inblick i hälsoeffekten hos barn som följer vegetariska och veganska dieter, säger han till UCL.

“ Växtbaserat inte är en garanti för god hälsa”

I studien kan man se fördelar med växtbaserad kost. Barnen som åt växtbaserat hade lägre fettprocent och löpte lägre risk att få hjärt- och kärlsjukdomar. Något mer otippat var kanske nackdelar med kosthållningen. Den visade att barnen som var veganer var i snitt tre centimeter kortare och löpte tre gånger så stor risk att ha brist på vitaminet B12.
– Så, vi lär oss att bara äta växtbaserat inte är en garanti för god hälsa, vi måste fortfarande välja hälsosam mat, säger studieförfattaren Dr Magorzata Desmond till UCL.

Nu fokuserar författarna på att ta fram tydligare rekommendationer för allmänheten gällande växtbaserad kost.
– Vårt mål är att kunna bidra med fler eftersökningar för att maximera hälsofördelarna med växtbaserad kost till barn, säger Jonathan Wells.

Bild: TT

Årets bästa hälsomat 2021: Här är vinnarna i MåBra-valet

9 hälsoråd om kost du borde sluta lyssna på

Dela på: