SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Går det att få hjälp mot bacillskräck och OCD? Doktorn svarar!

04 apr, 2022 
kvinna med bacillskräck tvättar händerna
Det kom en fråga till doktorn om bacillskräck och OCD – hur hanterar man det bäst? MåBras läkare Gunilla Hasselgren svarar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Läsarfråga till doktor Gunilla Hasselgren:

"Hur hanterar man bäst bacillskräck?"

– Jag är orolig för min vän. Under pandemin har hon utvecklat ett osunt förhållande till hygien. Hon vågar knappt röra saker med händerna längre utan använder armbågen till allt. Hon spritar händerna konstant, även om hon inte tagit i saker. Hennes handtvättande har gjort att händerna är spruckna. Har hon bacillskräck? / Sara

Se även: 5 vanliga myter om hygien

5 vanliga myter om hygien som inte stämmerBrand logo
5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

Doktorn svarar:

"Fobi är en sak, tvångshandlingar en annan"

Pandemin har fört med sig att många har fått ändra sitt beteende på olika sätt. En del har i perioder mått riktigt dåligt av att inte kunna leva som vanligt.

Om man tillhör dem som påverkats negativt av pandemin kan saker som man tidigare har kunnat hantera ha utvecklats och bli mer omfattande. Det kan för- klaras av att man söker få kontroll över en sak när mycket annat känns ohanterligt.

Annons

Man kan också ha problem eller tidigare diagnoser med i bagaget och de får mer plats när man inte mår bra. Fobi för bakterier är en sak, tvångshandlingar en annan. Det kan se ut som du beskriver med överdrivet tvättande.

"Tvångssyndrom brukar inte dyka upp i vuxen ålder"

Jag vet inte hur gammal din väninna är, men tvångssyndrom brukar inte dyka upp i vuxen – eller medelåldern. Men man kan ha haft liknande besvär tidigare och de kan ha förvärrats nu.

Nedstämdhet eller ångest kan även det uttrycka sig som ett överdrivet handtvättande. Som normalt tvättande räknas att man tvättar händerna när man har varit på toaletten, kommer hem efter att ha varit ute och när man ska äta.

Du kan hjälpa din väninna genom att berätta vad du ser och att man kan få hjälp. Dels finns samtalsterapi, dels medicinering beroende på vad man kommer fram till att de bakomliggande orsakerna efter en individuell bedömning. Det går bra att söka hjälp på vårdcentral eller motsvarande.

Så behandlas OCD

  • Bacillskräck är en form av fobi. Det finns hjälp att få i form av till exempel KBT, kognitiv beteendeterapi.
  • Överdrivet tvättande kan vara en form av tvångssyndrom (OCD) där man känner att man måste göra vissa saker för att inte få ångest. Även här kan KBT hjälpa, men medicinering är ett vanligt komplement.

Foto: TT

Annons