Hur många kalorier om dagen ska jag äta?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga: Jag är 25 år, arbetar som städare och försöker träna 4–5 gånger i veckan samt ta morgonpromenader. Tycker att jag äter hälsosamt men ser inga resultat i min träning. Nu känner jag mig trött och har ingen energi längre. Äter jag för lite? Hur mycket mer bör man äta om man har ett fysiskt arbete?

Svar: Det kan mycket väl vara så att du äter för lite för att orka med din vardag och träning. Nu vet jag ju inte vilket mål du har med din träning, men om du äter så lite energi att du inte orkar ta i ordentligt kan kvaliteten på träningen och därmed resultaten bli lidande. Mellan tummen och pekfingret är runt 2 000–2 400 kcal rimligt för en kvinna med fysiskt arbete som också motionerar regelbundet. Motionerar man inte alls och har en stillasittande vardag är energibehovet lägre. Då är 1 700–2 000 kcal rimligare, allt beroende på vikt, hur mycket muskelmassa man har, ärftlighet och så vidare.

Jag träffar ofta på människor som vill få bättre resultat av sin träning och som egentligen skulle behöva äta lite mer mat för att faktiskt orka. Att kroppen skulle gå in i det berömda ”sparläget” och inte kunna bränna mer fett oavsett hur mycket man tränar är en myt. Om man däremot går till träningen och gång på gång inte orkar genomföra passet på ett bra sätt så kan ett bra tips vara att se över mängden energi man äter. Lägger man lite mer mat på tallriken så skulle det kunna påverka träningsresultaten positivt. Energimängderna jag har angivit här ovan är självklart inte ristade i sten. Det finns människor som behöver både mer och mindre, men siffrorna kan fungera som riktlinjer.

/Anki

Hur många kcal/dag ska jag äta? Få svaret i vår kalkylator!

Sätt tänderna i en hemlagad pizza - MåBra bjuder på kalorismarta recept!

Läs mer: Räkna ut ditt dagliga kaloribehov med vårt smarta verktyg!

Mer innehåll från MåBra
Dela på: