SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Åsa drabbades av urinläckage: "Ringen blev 
min räddning!"

10 jul, 2017 
När Åsa Fellving återupptog löpningen fick hon problem med urinläckage. En 
enkel silikonring som gör det omöjligt att kissa på sig har räddat passen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När tvåbarnsmamman Åsa Fellving bestämde sig för att ta hand om hälsan och börja träna igen märkte hon att hon hade svårt att hålla tätt.

– Det spelade ingen roll hur mycket jag gick på toa och kissade innan. Så fort jag började springa kändes det som att jag kissade ner mig, även om det bara läckte en aning. Det var en obehaglig känsla, säger Åsa.

Visst kände hon till problemet inkontinens, men aldrig trodde hon att det skulle drabba henne själv. Hon var ju så ung, bara 38! Åsas inkontinensproblem smög sig på varje gång hon ansträngde sig fysiskt. Att nysa eller hosta utan att först försöka knipa var uteslutet. Att hoppa eller springa var inte att tänka på.

Läs också: Svårt att hålla tätt? Så slipper du besvären

– Jag har joggat mycket sedan jag var ung och aldrig haft problem innan. Jag försökte träna bäckenbotten genom att knipa. Men det hjälpte inte.

Till en början prövade hon att använda inkontinensbinda på löparpassen.

Annons

– Men det kändes ofräscht, så det ville jag helst slippa.

 

Lätt inkontinens? Testa inkontinenstrosan Wundies:

Läs mer: Köp hem och testa – från MåBras shop

 

Åsa bestämde sig för att söka hjälp. Om det behövdes var hon beredd att låta operera sig. Gynekologen kontrollerade att det inte var något annat fel på hennes blåsa och det var det inte. Han förklarade att urinläckage är ett vanligt problem och att många kvinnor får besvär efter graviditet och förlossning då vävnaden kring urinröret kan bli svagare. Men han berättade också att det finns enkla lösningar att testa före en eventuell operation.

– Jag fick en mjuk ring av silikon med en plugg på, som jag kunde sätta in före varje löparpass. Pluggen stöttar urinblåsan och gör det i princip omöjligt att kissa på sig. Det är en jätteenkel lösning som löste alla mina problem!

Annons

Läs också: Var femte kvinna läcker – trots att de inte fött barn

Ringen går även att använda om dagarna, men det har inte behövts. Däremot har ringen varit hennes räddning vid fysiskt ansträngande aktiviteter.

– Utan ringen har det varit en mardröm att hoppa rep med barnen. Den gör att jag känner mig säker om vi åker till Leklandet och hoppar studsmatta med de mindre barnen eller när jag

tränar agility med hunden.

Förr kunde även en utekväll kännas stressande. Oron fanns ständigt där – rädslan för att hon skulle kissa på sig, rädslan för att folk skulle märka något.

– Med ringen mår jag så himla mycket bättre, jag kan känna mig helt trygg utan att behöva fundera så mycket. Numera har jag inga som helst problem att gå på krogen och dansa, inte ens om jag festar lite och glömmer bort att gå på toaletten. Den har gjort mitt liv väldigt mycket rörligare.

AV: Margaretha Eldh

 

Åsa Fellving

Ålder: 48 år.

Bor: I Helsingborg.

Familj: Sambo, två vuxna barn, 28 och 25, två bonusbarn, 12 och 5.

Gör: CNC-operatör.

 

Läs mer:

Så sätter du stopp för läckaget!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons