Var femte kvinna läcker - trots att de inte fött barn
Inkontinens hos kvinnor förknippas ofta med barnafödande. Men en ny studie visar att även kvinnor som inte fött barn drabbas – och det kan bero på att kvinnor generellt har ett svagare bäckenbottenmuskelatur.
— Det här bekräftar att problemet finns i alla grupper, säger gynekologen Maria Gyhagen, som forskar vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
I studien deltog drygt 9000 kvinnor i ålderns 25 till 64 år. Ingen av dem hade fött barn. Ju äldre och överviktigare kvinnorna var, desto mer urinläckage hade de.
Bland de äldsta kvinnorna med ett BMI över 35 led varannan av urinläckage. De var också oftare drabbade av blandinkontinens, då man både har ansträngningsinkontinens och överaktiv blåsa. Av de yngre kvinnorna mellan 25 och 35 år hade tio procent urinläckage.
När det gäller samtliga kvinnor i studien var 20 procent drabbade av någon form av inkontinens.
LÄS MER: ”Jag bytte blöja i smyg”
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!
Här är några metoder som kan hjälpa vid inkontinens:
Blåsträning
Går ut på att öva på att hålla sig och att inte kissa ”för säkerhets skull”. Är man van att kissa ofta för att slippa trängningar och läckage kan det ha påverkat blåsans känsliga reflexsystem. Används vid trängningsinkontinens.
Elektrostimulering
En tampongformad elektrod med elektriska impulser som stimulerar nerverna i bäckenbotten stoppas in i slidan. Elektroderna, som är batteridrivna, väcker musklerna till liv, vilket gör det lättare att knipa. Behandlingen tar 20 minuter och ges två gånger per vecka, under cirka 5 veckor. Vid mycket svag muskulatur kan behandlingen göras varje dag fram tills patienten kan självträna.
Botox
Nästan alla patienter med överaktiv blåsa upplever en förbättring av behandling med botox. Hälften blir helt läckagefria. Behandlingen går till så att patienten får ligga i en gynekologstol. Med hjälp av en liten kamera sätter man mellan tio och tjugo spridda injektioner i urinblåsan. Behandlingen måste upprepas ungefär var sjätte månad eftersom det bryts ner naturligt av kroppen.
Bäckenbottenträning
Syftar till att man ska öva upp snabbheten och styrkan i muskulaturen genom att knipa och lyfta upp bäckenbotten ett par sekunder så mycket man kan och sedan slappna av lika länge. Det är bra om man kan träna många gånger varje dag. Man kan prova att knipa med ett finger i slidan. Då ska man känna knipet runt fingret.
TVT-operation
TVT, eller Tension-free vaginal tape är en operation som görs under lokalbedövning. Läkaren gör två snitt över blygdbenet och ett under urinröret via slidan. Med en specialnål dras ett tunt band upp på bägge sidor om urinröret och upp över blygdbenet. Bandet stödjer urinröret vid belastning av bäckenbotten och förhindrar läckage.
Östrogenbehandling
Lägre nivåer av östrogen efter klimakteriet ger tunnare, torrare och skörare slemhinnor. Flera studier visar att östrogenet har positiv effekt på trängningsbesvär hos kvinnor som passerat klimakteriet.