Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Svårt att hålla tätt? Så slipper du besvären

06 maj, 2016
I dag är det inkontinensdagen - en dag då fokus ligger på ett problem inte alla kvinnor vågar prata om. Men det finns hjälp att få.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Här är fyra olika typer av inkontinens – och vad du kan göra åt dem.

1. Ansträngningsinkontinens – läcker vid lyft och hopp

Orsak & symtom: Denna typ står för ungefär hälften av all inkontinens. Orsaken är att vävnader och muskler i bäckenet i och kring urinröret inte fungerar som de ska. Då får urinröret inte stöd och läcker när man skrattar, nyser, hostar, lyfter och tränar, ibland även vid lugnare aktiviteter som promenader.

I riskzonen: I första hand barnaföderskor och överviktiga, men även de som lyfter tungt, har långvarig förstoppning, har gjort underlivsoperationer, har bindvävsskador i underlivet, kronisk hosta eller vissa långvariga sjukdomar. Kan vara ärftligt.

Förebygg & gör själv: Bäckenbottenträning med knipövningar så att musklerna stärks. Vårdpersonal hjälper och stöttar med träningsprogram.

Gå ner i vikt. Fetma ökar risken för inkontinens.

Sluta röka. Luftvägarna påverkas och kan ge hosta.

Annons

Motionera. Rörelse stärker även musklerna i underlivet och gör det lättare att hålla vikten.

Om inte det hjälper? Östrogen som tabletter, plåster, gel eller ringar gör slemhinnorna i underlivet smidigare och hjälper många i övergångsåldern. Finns receptfritt och på recept. 

Operation som lyfter urinröret, oftast med lokalbedövning och hemgång samma dag. Nio av tio blir botade.

LÄS MER:
MåBra:s bloggare uppmärksammar också inkontinens idag. Leila Söderholm är en av dem: ”Under en av mina många canceroperationer så hände något med min urinblåsa. Under lång tid var jag tvungen att kissa med en kateter till hjälp. En helt galen upplevelse som är vardag för många människor.” Läs mer på Leilas blogg.

Även stilexperten Katarina Althin belyser frågan i sin blogg. ”Idag ska vi prata om inkontinens och när hälsan begränsar klädvalen. Som stilexpert möter jag ganska ofta kunder som på ett aller annat sätt behöver min hjälp med kläderna för att hälsan sätter käppar i hjulet. Problem med att kissa kan vara ett sådant.” Läs mer på Katarinas blogg.

Annons

2. Trängningsinkontinens – när blåsan är överaktiv

Orsak & symtom: Vid äkta trängningsinkontinens dras urinblåsan samman plötsligt och intensivt, även innan den är fylld. Man blir hastigt kissnödig, kanske 10–20 gånger per dag, och kan inte alltid hålla sig.  Beror på irritation i eller kring urinblåsan vid exempelvis urinvägsinfektion, störning i nerverna som styr blåsa och urinrör eller åldersförändringar i blåsans muskler. Vanligare är så kallad idiopatisk trängningsinkontinens där orsaken är okänd.

I riskzonen: Kvinnor som passerat klimakteriet, de som stressar, dricker mycket vätska, kissar ”för säkerhets skull”. Framfall och nedsatt bäckenbottenfunktion ökar risken.

Förebygg & gör själv: Blåsträning, att träna på att hålla sig cirka tre timmar och kissa 2–3 deciliter varje gång, på morgonen lite mer. Kissa aldrig ”för säkerhets skull”. Gör speciella bäckenbottenövningar som tränar uthållighet; en uroterapeut eller sjukgymnast kan hjälpa till med träningsprogrammet. Specialtips! När du blir jättekissnödig, gör tåhävningar. Då kan blåsan lugna sig.

Annons

Om inte det hjälper? Receptbelagda tabletter, antikolinergisk medicin, som blockerar blåsans nerver.

Elektrostimulering via slidan och ändtarmen som hämmar blåsans tömningsreflex. Tidskrävande men ofta effektivt.

Andra typer av elstimulering. En italiensk studie visar att stimulering av tibialisnerven vid fotleden kan påverka urinblåsans funktion.

Östrogen i tabletter, plåster, gel eller ringar gör slemhinnorna i underlivet smidigare och hjälper många i övergångsåldern. Finns med och utan recept.

Akupunktur har en lugnande effekt på blåsan.

Kognitiv beteendeterapi och hypnos kan provas, men vetenskapliga belägg saknas.

Vissa provar naturliga tillskott med havtorn eller mot PMS och klimakteriebesvär som ska göra slemhinnorna smidigare.

3. Blandinkontinens – drabbar oftast äldre

En kombination av trängnings- och ansträngningsinkontinens. Vanligt hos äldre, 1 av 3 inkontinenta kvinnor har det. Trängningsinkontinensen behandlas oftast först eftersom den upplevs som mest besvärlig.

4. Överrinningsinkontinens – beror på sjukdom

Blåsan blir full och läcker hela tiden, kan orsakas av diabetes och vissa andra sjukdomar. Bäckenbottenträning och att kissa regelbundet varannan, var tredje timme kan hjälpa.

Av: Anna Björe

Bild: Thinkstock

Annons