SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

7 orsaker till att du lätt blir andfådd – som inte beror på dålig form

26 feb, 2021 
Kvinna andfådd i hemmet.
Blir du flåsig av att gå uppför en trappa? Eller inför ett läkarbesök? Eller bara när du sitter ner i soffan? Här är sju saker som kan göra att du bli andfådd utan uppenbar anledning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Att bli andfådd utan uppenbar anledning kan vara en obehaglig känsla. Då menar vi inte att löprundan känns jobbigare än normalt, utan om när du blir andfådd av att gå uppför en trappa, knyta skorna eller till och med när du sitter och äter.

Det är lätt att tro att du helt tappat formen och fått riktigt usel kondition – men det kan ligga helt andra saker bakom flåsandet. Vissa bör du verkligen se upp med.

Här är sju saker som får dig att verka ur form – och gör dig andfådd utan minsta ansträngning.

1. Ångest

Ångestsymtom kan absolut innefatta obekväm och ansträngd andning. Det beror på att ångest är en reaktion kopplad till kroppen "flight or fight"-system, och i ett sådant läge är det normalt för kroppen att öka hjärtfrekvensen och därmed andningen för att förse musklerna med syre – så att du kan slåss eller fly.

När det är ångest som ligger bakom din snabbare andning håller det oftast i sig i mellan 10-30 minuter, och bottnar i en situation där du känner oro eller rädsla eller stress.

Annons

2. Covid-19

Tung andning eller andningsbesvär är ett av de mer vanliga symtomen kopplade till sjukdomen covid-19, som orsakas av coronaviruset.

Även feber, hosta, muskeltrötthet och förlust av smak- och luktsinne är tidiga varningstecken på att du har blivit utsatt för viruset. Beställ ett test direkt!

3. Astma eller allergi

Om du är överkänslig eller allergisk kan dina luftvägar reagera på allt från damm, pollen till pälsdjur till starka dofter eller ångor. Du kan få bronkospasmer, som innebär att dina luftvägar drar ihop sig och det blir svårare att andas.

Astmaattacker kan också utlösas av allergener, men också av starka känslor eller av hormonförändringar. Vanligt är då att andfåddheten åtföljs av ett pipande när du andras.

4. Anemi

Anemi, eller blodbrist, beror på ett för lågt antal röda blodkroppar i blodet. Detta kan bero på sjukdom, eller på järnbrist eller kraftig menstruation.

De röda blodkropparnas uppgift är framför allt att transportera syre till kroppens celler, och när kroppen få för lite syre kommer du att känna dig trött, yr och lätt bli andfådd.

Annons

5. Kyla

Om det är riktigt kallt ute kan luftrören reagera på liknande sätt som vid astma – du kan få bronkospasmer.

Du får då tyngre att andas, kan börja hosta och höra ett väsande ljud när du andas. Det kan hända vem som helst, men är vanligare hos personer med luftvägssjukdomar.

6. Hjärtproblem

Om ditt hjärta av någon anledning inte klarar av att pumpa runt blod till alla kroppens celler kommer du uppleva liknande symtom som vid anemi.

Det kan bero på hjärtsjukdomar som kardiomyopati (hjärtmuskelsjukdom) eller att det är fel på klaffarna i hjärtat. Det kan också vara ett tecken på en hjärtattack, med eller utan bröstsmärta. Då är det även vanligt med illamående, yrsel och kallsvettningar.

7. Lungcancer

Inte det första du behöver oroa dig för kanske, men det är ändå bra att känna till att ett av de vanligaste tecknen på lungcancer är andningsbesvär eller att du lätt blir andfådd – det får omkring 30 till 40 procent av patienterna.

Tyvärr dyker det här tecknet ofta upp när cancern hunnit bli allvarligt och tumörerna så pass stora för att störa andningsförmågan.

Är du mellan 55 och 80 år gammal och har en historia av rökning så bör du tala med en läkare om du upplever att du ofta blir andfådd utan anledning.

Källa: Life Science Foto: TT

Annons