6 tecken på att du kan vara allergisk mot kyla

kvinna i kyla värmer händerna

Köldallergi, eller köldurtikaria som det heter på läkarspråk, är en överkänslighet mot kyla. Det innebär att huden reagerar med nässelliknande utslag i kallt väder eller kallt vatten. Ofta kommer utslagen på kinderna och händerna och förväxlas lätt med exempelvis rosacea.

Det behöver inte ens vara minusgrader ute för att den som är överkänslig mot kyla ska reagera. Vid köldallergi kan så lite som några plusgrader utlösa symtomen. Riktigt känsliga personer kan också reagera vid bad i inomhusbassäng eller när svett kyls på kroppen efter träning.

Symtomen som visar att du är allergisk mot kyla

Köldallergi finns i hela världen men är vanligast i kallare klimat. I Sverige räknar man att en person på tvåtusen är drabbad. Efter att ha utsatts för kyla, till exempel kallt väder, vatten eller en kall dryck, kan man reagera med:

 • Rodnader på framförallt kinder, händer eller andra kroppsdelar som varit oskyddade mot kyla.
 • Svullnad
 • Klåda
 • Blåsor
 • En brännande känsla i huden när den värms upp igen.
 • Besvären vid köldallergi liknar det som sker när man bränner sig på en brännässla. Det är därför det ibland kallas köld-nässelfeber.

Symtomen beror på att celler i huden frigör histamin när de utsätts för kyla. Köldallergin kan utlösas av att man till exempel går en lång promenad i kyla utan att skydda händerna eller ansiktet. Den kan också komma efter en virusinfektion, efter en antibiotikakur eller efter en allergisk reaktion på insektsbett.

Testet som avslöjar om du är köldallergisk

Man tror också att vissa värktabletter, så kallade NSAID, kan utlösa överkänsligheten. Det gäller bland annat ibuprofen, diklofenak och naproxen.

Vissa drabbas bara en gång, andra kan få dras med allergin i perioder i många år. Om problemet återkommer bär man söka läkare som kan hjälpa till med behandling. Läkaren kan göra ett provokationstest med isbitar för att se om huden reagerar mot kylan. Isbiten hålls mot insidan av underarmen i mellan 1 och 20 minuter. Ju snabbare huden reagerar, desto känsligare är man för kyla.

Vinterbad kan leda till livsfarlig allergichock

Väldigt känsliga personer kan få nässelutslag av att duscha och bli svullna i svalget av att dricka kalla drycker. Om hela kroppen kyls ner hastigt och kraftigt, till exempel vid kallbad, kan man i värsta fall få en allergichock (anafylaktisk chock) som gör att mun och andningsvägarna svullnar igen och man drabbas av andnöd.

Så här förebygger du köldallergi

 • Klä dig varmt! Det gäller även på sommaren om du vistas i luftkonditionerade lokaler.
 • Undvik att svett avdunstar och kyler huden efter att du har tränat. Torka av svetten med en handduk.
 • Ta antihistamintabletter om du ska vara ute i kyla.
 • Bada inte ensam om du misstänker att du är överkänslig mot kyla. Även en uppvärmd inomhusbassäng kan leda till nässelutslag och blodtrycksfall hos en känslig person.
 • Vid svår köldallergi kan en läkare skriva ut en adrenalinpenna som kan användas vid akuta besvär som anafylaktisk chock.

Källor: Astmaochallergilinjen.se, Allergia

Foto: TT

Läs mer:

Forskning visar: Kyla kan trigga en hjärtinfarkt

Kallbad: Här är för- och nackdelar med att bada året om

Håll värmen med en trendig täckkjol – 8 snygga varianter i butik

Utvald läsning