FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Få tillbaka lukt och smak – övningarna du kan testa

24 feb, 2021 
kvinna gör övningar för att få tillbaka lukt och smak
Har du tappat luktsinnet och känner kanske heller ingen smak? Kanske efter covid-19? Här är enkla övningarna du kan testa för att träna upp luktsinnet igen efter corona.
Annons
7 saker vi vill njuta av efter coronaBrand logo
7 saker vi vill njuta av efter corona

När vi blir äldre får vi ofta nedsatt luktförmåga. Många har nu också tillfälligt blivit av med både lukt- och smaksinne när de drabbats av coronaviruset, för att sedan få tillbaka det igen.

Men för vissa dröjer det lång tid innan lukt och smak återkommer, och blir som förut. Då rekommenderar sjukvården att man tränar upp lukt igen, men enkla övningar.

Många har tappat lukt- och smaksinne av covid-19

Ungefär hälften av alla som fått covid-19 har enligt Karolinska Institutet tappat luktsinnet helt när de haft viruset. Många utöver det har haft nedsatt förmåga att känna dofter.

En del kan också få en luktstörning som gör att vanliga dofter luktar annorlunda, ofta kan det uppfattas som det luktar illa.

Men det är inte bara coronaviruset som kan göra att vi får nedsatt luktsinne. Förkylningsinfektioner generellt kan göra att vi tappar det, liksom trauma mot huvudet, slag eller fall. I det senare fallet kan det vara svårare att träna upp luktsinnet igen.

Annons

Det finns risker med att inte känna lukt

Det är såklart tråkigt att inte kunna njuta av härliga dofter och smaker. Men det finns också risker med att inte ha något luktsinne, som att man inte känner lukt av brandrök till exempel.

Det finns också de som kan känna sig socialt osäkra för att de inte känner hur de själva luktar. Vissa tappar också aptiten då man inte känner goda smaker längre.

Öva upp lukt- och smaksinne

kvinna övar upp luktsinne

För att öva upp luktsinnet igen efter corona kan du till exempel:

  • Lukta på åtminstone fyra olika dofter/lukter, två gånger om dagen. Fortsätt göra det varje dag i flera månader eller tills du känner att luktsinnet är tillbaka.
  • Dofta på dofter du känner igen. Välj olika typer av dofter – senap, kaffe, kardemumma, mynta. Välj kryddor, örter, teer, eteriska oljor …
  • Börja gärna med ett blindtest. Om du inte känner någon lukt på någonting så försök då att tänka på och registrera i hjärnan vad det är du luktar på, för att förhoppningsvis lära upp hjärnan att komma ihåg och känna igen framöver.

  • Ha gärna dofterna i burkar som du håller under näsan varje gång du testar. Håll kvar i cirka 20 sekunder även om du inte känner något. Andas en stund emellan, innan du tar nästa doft.
  • Undvik dofter som kan irritera näsan, som ammoniak, chili eller peppar till exempel.
  • För gärna doftdagbok och anteckna vad som händer vid varje tillfälle du tränar.

Källor: Läkemedelsvärlden, Karolinska Institutet Foto: TT

Annons