HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Anders Tegnell: Vi börjar närma oss en kritisk punkt

28 okt, 2020 
Anders Tegnell på tisdagens pressträff
Coronaviruset har tagit ny fart, på flera platser i Europa är läget allvarligare men även i Sverige ökar smittspridningen. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att vi närmar oss en kritisk punkt.
Annons

Videon kunde inte hittas

I Europa ökar just nu smittspridningen av coronaviruset, i flera länder ökar det snabbt.

– Man börjar också se antydningar till en ökning av antalet som avlider, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

Fler sjukdomsfall rapporteras igen

Här i Sverige rapporteras också fler sjukdomsfall, delvis på grund av att man nu testar fler personer men även för att smittspridningen ökar säger Anders Tegnell, under pressträffen.

– Vi hade en 70-procentig ökning förra veckan jämfört med veckan innan. En av de största ökningarna vi varit med om.

Det är i åldrarna 20–60 år som man har sett störst ökning. Man har även sett att något fler behöver intensivvård. Anders Tegnell menar att det har varit och kommer att fortsätta vara en tuff höst.

Tegnell: Vi börjar närma oss en kritisk punkt

– Vi börjar även här i Sverige närma oss en kritisk punkt, sa Tegnell.

Smittspridningen behöver vi nu få under kontroll. Men till exempel är några nya reserestriktionen ändå inte aktuellt just nu.

Annons

– Än så länge så är skillnaderna inte så stora utan väldigt många regioner har en ökning. Vi tycker också att det ligger ganska mycket i rådet om att undvika nya kontakter, för resande innebär ju nästan alltid nya kontakter, svarade Anders Tegnell när frågan ställdes på pressträffen.

Ingen ökning på äldreboenden

Sverige ligger just nu ännu på relativt låga nivåer vad gäller avlidna personer meddelade också Tegnell.

– Det finns väl en viss förhoppning att vi kan ligga kvar där om vi fortsätter att hålla emot ordentligt och inte får in den här smittan på äldreboenden och liknande, som vi fick i våras, sa han.

I dagsläget ser det inte ut som att smittspridningen har ökat på äldreboenden här i Sverige.

Ser man på siffror totalt hittills i Sverige så har 115 785 sjukdomsfall bekräftats, 2 683 har intensivvårdas och 5 918 svenskar har avlidit i covid-19. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Foto: TT

LÄS MER:

Allt du behöver veta om influensavaccin 2020

7 vanliga misstag vi gör när vi använder handsprit

Därför drabbas så många av håravfall i pandemin

Annons