FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Forskaren sågar vitaminerna som ska få vaginan ”att smaka ananas”

03 mar, 2023 
https://image.mabra.com/image-8429041?imageId=8429041&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=99.29&x=0&y=0
MåBra Redaktionen
En kvinna som håller händerna över underlivet och en bild på en ananas

Vitaminer som ska göra vaginan "söt och god" – får den svenska forskaren Ina Schuppe Koistinen att ryta ifrån.
– Sådana här vingummin för vaginan tillför inte några hälsofördelar för kvinnor, säger hon i en intervju med Hälsoliv.

Annons

Vitamintabletten "Lemme purr" ska balansera ditt pH-värde i ditt underliv och göra vaginan "söt och god", framgår det i ett inlägg där tv-profilen Kourtney Kardashian marknadsför produkten. Något som fick gynekologer världen över att reagera. Så även den mångårigt erfarna KI-docenten Ina Schuppe Koistinen.

– Påståendet att våra vaginor inte är bra som de är utan att de behöver fixas för att tillfredställa vår partner är djupt oroande, skriver hon i en artikel i The Conversation, en sajt där universitet världen över samarbetar för att granska bland annat nya livsstilsprodukter. Något Hälsoliv var först med att uppmärksamma.

5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt demBrand logo
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem

Kvinnors underliv är unika

Ina Schuppe Koistinen är forskare på Karolinska Institutet och författare till boken Vulva. Hon har tidigare sagt till MåBra att det florerar många missförstånd kring kvinnans underliv. Som att den ska se ut och lukta på ett visst sätt. Alla kvinnor luktar och ser ut på sitt eget unika sätt i underlivet.

Annons

– Varje kvinna har en unik doft. Försöker man tvätta bort den blir det oftast bara värre, har Ina Schuppe Koistinen tidigare sagt till MåBra.

Ett friskt underliv innehåller mängder av bakterier, svampar och ett flertal andra goda mikrober. En av alla laktobacillerna som finns i vaginan, lactobacillus crispatus, skyddar mot infektioner och är särskilt förknippad med vaginal hälsa.

Vaginan påverkas inte menar forskaren

Men om man ändå vill lukta ananas där nere – funkar det? Ina Schuppe Koistinen menar att de sannolikt inte gör någon skada, men att det är synd att tro att de fungerar. Hon anser att produkten är ytterligare ett sätt att försöka tjäna pengar på kvinnors osäkerheter.

– Denna godis-vitamintablett smakar ananas, men det påverkar inte vaginan. Det finns ingen genväg som gör att smaken går direkt från munnen och hamnar i underlivet. Som alla annan mat vi äter bryts den ner till sina minsta beståndsdelar och fördelas genom blodet i hela kroppen, säger Ina Schuppe Koistinen till Hälsoliv.

Det finns en risk att när personer möts av denna typ av reklam kan de börja skämmas över sin kropp och kroppsdofter.

– Det gäller att förstå att den individuella lukt alla har i underlivet inte är konstig eller något att skämmas över. Sådana här vingummin för vaginan tillför inte några hälsofördelar för kvinnor.

Foto: TT, Instagram

Annons